Законът за личната помощ е приет, майките свиват палатките

Парламентът прие окончателно промените в Закона за личната помощ, който е част от новата нормативна уредба за хората с увреждания. Инициативата за него под мотото „Системата ни убива“ е на майки на деца с увреждания с участието на омбудсмана Мая Манолова.

Майките обявиха, че прекратяват протеста и ще премахнат палатковия лагер пред Народното събрание, съобщи „Фокус“ като се позова на техни представителки.

„Проведохме десетки срещи, много от тях бяха твърде емоционални, драматични бих казал, но в крайна сметка стигнахме до един закон, за който наистина в началото имаше голямо отрицание и недоверие, че той може да бъде приет“, коментира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и добави, че това не би било възможно без съдействието на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, здравния министър Кирил Ананиев.

Като „голяма изстрадана победа“ определи приемането на закона Мая Манолова, цитирана от „Дневник“.

В хода на дебатите от БСП призоваха темата да не се политизира. „Уважаеми майки, извинявайте! Извинявайте за това, което в момента се случва. Някои тук забравят, че в момента обсъждаме въпроси, които са свързани с вашите деца, с вашето бъдеще, с вашето настояще, с вашата мъка“, заяви от парламентарната трибуна Таско Ерменков от левицата, цитиран от БНР.

„Практиката ме е научила, че когато една работа върви към успех, тогава претендентите за бащинство са много. Когато една работа върви на зле, всички бягат от това“, отговори Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Новият нормативен акт ще влезе в сила на 1 януари 2019 година, а лична помощ по него ще се отпуска от 1 септември догодина. За следващата година социалното министерство ще разполага 437 млн. лв. за политики в помощ на хората с увреждания.

Право на помощ по новия закон ще имат до края на 2020 г. възрастните с 90% и над този процент намалена работоспособност с чужда помощ, а също и децата с над 50% с чужда помощ и с над 90% без чужда помощ.

Часовете, за които държавата ще плаща на асистентите, ще зависят от степента на увреждането, определена в ТЕЛК – от 15 до 168 часа месечно.

Заплатите на личните асистенти през 2019 г. ще е равна на минималната, а с годините ще се увеличава. коефициентът на нарастване през 2020 г. е 1.2.


image0 (9K)