Законът работи: Фейсбук сключи първа сделка и ще плаща на Мърдок в Австралия

Управляваната от Рупърт Мърдок “Нюз Корп” обяви, че в следващите три години ще получава плащания от “Фейсбук” за новинарското си съдържание. Това е първата голяма сделка, която социалната мрежа официално сключва след като Австралия прие първия в света закон, задължаващ социалните платформи да плащат на новинарски издания, съобщи ДПА.

“Постигнахме дългогодишно споразумение, с което ще предоставяме достъп до достоверни новини и информация на милиони потребители на Фейсбук в Австралия“, обявиха от “Нюз корп“.

В обхвата на сделката попадат няколко от най-големите вестници и новинарски сайтове в Австралия, както и градски и регионални издания.

“Нюз корп“ вече имаше сходни сделки с “Гугъл” и “Епъл”, които сключи в началото на годината.

Новото законодателство в Австралия предизвика сериозни сблъсъци между технологичните гиганти и местното правителство. По време на обсъждането му Фейсбук спря достъпа до местни и световни медии до всички потребители на територията на континента-държава. След остра реакция срещу действията им и изразената готовност за компромиси от страна на правителството услугите на социалната платформа бяха възстановени. Първоначално заплахи за прекъсване на достъпа и влошаване на услугите бяха отправили и от Гугъл.

Според приетия закон освен възможността новинарските организации да се договарят пряко с технологичните компании, в случай на неразбирателство двете страни могат да бъдат въвлечени в арбитражни процедури. Според анализатори тези диспути ще дадат още по-голямо предимство на новинарските групи.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)