Закъснение от 2 секунди. Наказанието за китайските доставчици

Закъснение от 2 секунди. Наказанието за китайските доставчици

Доставчици на Meituan. Снимка: Bloomberg LP

Доставчик на храна от Южен Китай оповести публично разочарованието си от своя работодател. Той използва услугата за изпращане на съобщения WeChat, за да разпространи гнева си за наказание, което току-що е получил – автоматично издадено от компютърна система.

Твърдението гласи следното: „Нарушение на правилото: закъсняла доставка, виновна страна: доставчик, закъснение: две секунди“. След това доставчикът се опитва да обясни на работодателя си чрез чат, че току-що е забравил да натисне бутона „Доставено“ в приложението. Но човекът от другия край на чата не можел да му помогне. 40 процента от малката такса, която доставчикът трябваше да получи за работата си, сега изчезва под формата на глоба.

Ако доставчиците на храна започнат да спорят с китайските си работодатели, могат да получат сериозни глоби – например, ако клиентите оставят лоша оценка или ако се твърди, че служителите са нарушили правилата, които изглеждат произволни. Това се случва много често в онези корпорации, които се считат за истински технологични компании в Китай и останалия свят, но които генерират печалбите си предимно благодарение на евтината работна ръка, пише в свой анализ германският Die Zeit.

Това се отнася до операторите на големи приложения за доставка като Meituan или Ele.me, които разполагат с истински армии от доставчици из градовете, контролирани от приложения и алгоритми. А в повечето случаи техните служители се чувстват експлоатирани. В продължение на години тази система се разрастваше бързо и относително необезпокоявана, но напоследък компаниите в Китай са изправени пред сериозни изпитания.

От лятото китайското правителство насочва вниманието си към втора, трета… пета интернет компании и повдига всякакви обвинения срещу тях: понякога става дума за нарушения на антитръстовото законодателство, понякога за защита на потребителите, финансова стабилност, а също и за експлоатация на работници.

В началото на септември Министерството на човешките ресурси и социалното осигуряване привика на разговори представители на доставчиците и таксиметровите фирми и ги помоли да плащат подобаващо на служителите си и да им гарантират почивки. Още преди срещата органът за надзор на пазара публикува насоки, според които трябва да се променят често нереално късите срокове за доставка.

Тази тенденция изглежда изненадваща отвън, защото някой може да си помисли, че комунистическа партия като в Китай би отстоявала интересите на работниците от самото начало. Вместо това държавата дълго време правеше обратното. През последните няколко месеца тя дори няколко пъти арестува хора, които отстояват интересите на доставчиците на храна.

Доставчиците получават между 50 цента и 1,30 евро на доставка

През февруари е арестуван доставчикът Чун Гуодзиан, по-известен в страната с прякора си Менджу. Беше публикувал видеоклипове за условията на труд и дори призова за създаване на „някакъв съюз“. През септември Фън Ран, китайски аспирант в Хонконг, който изучава движението на работниците във фабриките на китайската технологична индустрия, бе задържан.

Още по темата

Междувременно, чрез репортажи в китайските медии, се разчу колко несигурно е положението на разносвачите. Всеки, който кара храна за някой оператор на приложение, се взира в мобилния си телефон и автоматично получава информация коя поръчка ще влезе като следваща задача. Приложението показва къде се извършва вземането и къде е дестинацията за доставка. Пратениците обикновено получават средно между 0,50 и 1,30 евро за доставка.

За много доставчици работата е стресираща и опасна надпревара за поръчки, в която се опитват да надхитрят алгоритъма – като в компютърна игра, която трябва да спечелят. За да постигнат дневната си норма, те често трябва да работят извънредно. За да не рискуват никакви удръжки или глоби, много от тях решават да нарушат правилата за движение: игнорират червените светофари, карат по пътищата в грешната посока.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)