Заплашено ли е здравето ни при често тестване за К-19?

„След последните мерки и изискванията за зелен сертификат, алтернативата за хората, които по една или друга причина не са се ваксинирали срещу Ковид-19, са антигенни или PCR- тестове, които ако са извършени по протокол и правилно не крият риск за здравето“, коментира за Радио Стара Загора доц. Д-р Петър Руев- специалист УНГ- болести.

За гражданите, които по здравословни или лични причини не са си поставили ваксина остава варианта с т.наречените бързи или антигенни тестове, както и PCR- тест. Това означава, че зелените сертификати в тези случаи важат за определено време, за антигенните тестове e валиден 48 часа, докато от PCR теста – 72 часа.

Според доц. д-р Руев честото тестване не крие рискове за здравето на хората, ако се прави от оторизирани специалисти и лаборатории и се спазва протокола за вземане на секрет от носната кухина.

„В случите, когато от съображения за сигурност и спазване на карантина, пациентите решат да направят антигенен тест в домашни условия, това крие риск за достоверността на резултата“, каза още УНГ-специалиста.

По думите на доц. д-р Руев няма данни, които да показват усложнения или проблеми вследствие на вземане на проба от носната кухина за ковид тест.

 

 


image0 (9K)