Запознаваме ви с улиците на Стара Загора: „Герасим Папазчев“

В рубриката на ЗАРАТА „Запознаваме ви с улиците на Стара Загора“ ще разберем къде се намира улица „Герасим Папазчев“ и чие име носи тя.

Улицата „тръгва“ от изток под моста на бул. „Св. Патриарх Евтимий“, северно от и почти успоредно на жп линиите и „опира“ на запад в ул. „Промишлена“. Цялата е в кв. „Индустриален“.

Запознаваме ви с улиците на Стара Загора: „Георги Бенев“

Герасим Папазчев (1892 – 1925)

е революционер, партизанин, антифашист. Участник в Балканската война, в Първата световна война, председател на военния комитет на Окръжния комитет за Стара Загора. Началник влак в Стара Загора, участник в железничарската стачка през 1919 г.

След разгрома на Септемврийското антифашистко въстание през 1923 година, комунистическата партия не се отказва от борбата. През 1924 година е създаден нов Окръжен комитет в Стара Загора и окръжно ръководство на Военната организация с Герасим Папазчев – окръжен организатор.

През 1925 военната организация не се съобразява с новата действителност, не слага оръжие и продължава своите акции, довели до атентата в черквата „Света Неделя“ в София и до трагичните априлски събития, в които се подлагат на физическо изтребление множество партийни кадри.

В Станционната градина в Стара Загора са убити комунистът Петко Енев и земеделецът Кънчо Чамов. В ареста на Обществената безопасност Атанас Генчев с вилица си разпаря корема, а в затвора Герасим Папазчев с бръснач си прерязва гърлото, не можейки повече да понася изтезанията.

 

 

 


image0 (9K)