Запознаваме ви с улиците на Стара Загора: И тук си имаме „Алабин“

Запознаваме ви с малки улички в Стара Загора, чиито имена са на важни за историята на града личности, но за съжаление не толкова популярни, колкото заслужават.

И къде другаде, ако не в старозагорския квартал „Самара“ да бъде улица, кръстена на руския граф, общественик и историк Пьотър Владимирович Алабин?

Тя е пресечна на улица с името на друг руски дворянин – талантливият световноизвестен художник – Василий Верещчагин.

Запознаваме ви с улички в Стара Загора: „Василий Верешчагин“

Пьотър Алабин е инициатор на създаването на Самарското знаме за Българското опълчение. През годината на Временното руско управление в България (1878 – 1879) е губернатор на София.

На 18 април 1877 г. Самарският общински съвет избира депутация в състав кмета на града Ефим Кожевников и съветника Пьотър Алабин с цел да връчат на българския народ Самарското знаме, икона на „Свети Алексий“ и приветствено писмо. Знамето е дарено на Българското опълчение в град Плоещ на 18 май 1877 г.
Пьотър Алабин пребивава в България в продължение на една година. Участва във Временното руско управление. Главен представител е на руския „Червен кръст“ и на Московското и Санктпетербургското славянски общества. Губернатор на София от декември 1877 г., а вицегубернатор е Марин Дринов. Въвежда гражданско управление. Подема и реализира създаването на библиотека и музей в София по идея на Михаил Буботинов. Подпомага изграждането на паметника на Левски.
Алабин е кмет на град Самара от 18 декември 1884 до 8 март 1891 г. След това до юни 1892 г. е председател на Самарската общинска землена управа. От 1871 до 1896 г. е представител в Самарския градски съвет.


image0 (9K)