Запознаваме ви с улиците на Стара Загора: „Марио Жеков“

В рубриката на ЗАРАТА „Запознаваме ви с улиците на Стара Загора“, нека се разходим в кв. Бедечка-градински, където на запад от бул. „Иван Вазов“, малко под магазин Лидл, на няколкостотин метра е разположена улица „Марио Жеков“.

Тя е успоредна на „Златан Станчев“ и „Козлодуй“, перпендикулярно я пресичат „Трапезица“ и „Пирин“. Но кой е Марио Жеков и защо улица в Стара Загора носи неговото име:

Запознаваме ви с малки улички в Стара Загора: „Златан Станчев“

Марио Жеков е български художник, живописец и един от най-големият български маринисти. Роден е на 16 октомври 1898 в Стара Загора.
През 1917 постъпва в Държавното художествено индустриално училище в София (сегашната НХА). През следващата година е мобилизиран и изпратен на фронта. Няколко месеца след това попада в плен. Френски офицер бил толкова възхитен от неговите рисунки, че вместо да го изпратят в лагер, му съдейства да учи живопис във Франция. През 1919 год. Жеков постъпва в Парижкото рисувално училище, после пътува за Турция и рисува Босфора. От 1920 участвува в дружествени изложби, реди самостоятелни експозиции в София и провинцията, но дълги години името му е по-известно извън България. Марио Жеков прекарва две трети от живота си в рисуване сред природата – в пътуване из морските брегове – Ривиерата, Босфора, Черно море, Далматинското крайбрежие. Той е отдаден на морето и всичко, което прави, е за да стигне отново до него и да го рисува. Отвреме-навреме приема работа като художник в Пловдвиския театър, но единствената му цел е да дочака ваканцията и да тръгне отново към брега. Прави изложби в Париж, Прага, Букурещ и нявсякъде е приет с възторг. Получава награда на международната изложба-конкурс в Лайпциг през 1936 г. Известно време живее в Дубровник и създава там някои от най-значимите си произведения. Дори и днес Марио Жеков е един от най-популярните художници в Дубровник. Последните десет години от живота му са трудни. Той не се вмества в конюнктурата на соцреализма, не е включван в общите изложби на СБХ. Умира на 03.08.1955 г. в София.
През 2009 г. СГХГ подреди голяма изложба на Марио Жеков с много картини от държавни и частни колекции.
Повече за живота на Марин Жеков (както е неговото истинско име), четете в публикация на Художествена галерия- Стара Загора.


image0 (9K)