Запознаваме ви с улиците на Стара Загора: „Виктор Юго“

В рубриката на ЗАРАТА „Запознаваме ви с улиците на Стара Загора“ почти ще излезем от града, за да намерим улица „Виктор Юго“ в кв. „Самара“, бивш „Чадър могила“.

Ако се движите по „Родопи“ в посока Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, или както е по-известен паркът – „Самарското знаме“, малко преди улицата да премине в названието „Хрищенско шосе“, което продължава на изток към Околовръстния път на Стара Загора, вляво има отбивка, кръстена на Виктор Юго, големият френски поет, писател, драматург, романист, художник и общественик. А вдясно срещу нея се намира

Запознаваме ви с улиците на Стара Загора: „Поручик Кисьов“

Виктор Юго е считан за един от най-известните и важни френски писатели, дали отражение както върху литературния, така и върху политическия живот на страната. Заема видно място в историята на френската литература през 19 век, в жанрове и сфери с изключително разнообразие. Едни от най-известните му творби са „Парижката Света Богородица“ и „Клетниците“. Освен литературни изяви, той има и политически речи в Камарата на лордовете, в Учредителното събрание и Законодателното събрание, по въпроси, засягащи например смъртното наказание. В творчеството му са включени и многобройни пътеписи и обширна кореспонденция.

Виктор Юго допринася значително за обновяване на поезията и театъра и е обект на възхищение от съвременниците си, но също така е оспорван от някои автори. Той помага на много поколения да видят и осмислят ангажираността на писателя в политическия и социалния живот. По време на Втората империя Юго живее в изгнание в продължение на двадесет години и е сред политическите емигранти, които отхвърлят амнистията и отказват да се завърнат.

Предимно благодарение на моралните и политически избори, които прави през втората половина от живота си, той става популярна емблематична фигура на Третата република и при смъртта си е удостоен с национално погребение. Останките му се намират в Пантеона в Париж, поставени там на 31 май 1885 г.


image0 (9K)