Започват масови проверки на продуктите, използвани в строителството

Със старта на активния сезон ДАМТН започва масови проверки на влаганите продукти в строителството

Масови проверки на влаганите продукти в строителството, стартира Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Инспекциите са планирани с оглед началото на активния строителен сезон, като ще започнат с предлаганите на пазара дограми.

През миналата година са направени 1 947 проверки на строителни материали. Установени са 18 несъответсващи на европейските хармонизирани стандарти продукти и 164, за които се е наложило да се предприемат коригиращи действия от страна на производителя. Сред проверяваните продукти са били сухи смеси, топлоизолации, стъклопакети и др.

Предстоящите проверки на дограмата трябва да покажат дали влаганите продукти отговарят на изискванията на европейските норми (прилагането на Регламент 305/2011/ЕС за строителните продукти). Обект на контрол ще бъдат както производителите на дограми, така и строителните обекти, на които се влагат те.

Опитът показва, че най-честите несъответствия са при стъклопакетите. Именно за това през 2016 г. ДАМТН проведе специализирана акция фокусирана върху тези продукти. По време на нея бяха проверени 333 броя различни по размери стъклопакети и бяха издадени 16 заповеди на 16 производители за спиране разпространението на всичките несъответстващи продукти.


image0 (9K)