Бизнес

Започва изграждането на нова индустриална зона в Стара Загора. Следващата е на летището

Започва изграждането на индустриална зона „Загоре“. Следващата ще е на бившето летище в Стара Загора, съобщават от Общината

Държавата ще помогне за изграждането на индустриална зона в Стара Загора, защото това ще даде тласък за ново развитие в региона, който е една от топ дестинациите по икономическо развитие. Това стана ясно днес на по време на дискусията „ДА! На българските региони-инвестиционна дестинация Стара Загора“, организирана от вестник „Стандарт“ в партньорство с Общината и бизнеса в града.

[ad id=“263680″]

„Инициативата за създаване на индустриална зона в Стара Загора стартира преди няколко месеца. Идеята е да разширим развитието на бизнеса, да привлечем инвеститори, които да получат добри терени, с добра инфраструктура, да получат административни облекчения – така че да осигурим бърза писта за работа“, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров. По думите му опитът на Пловдив, където вече се задъхват,  трябва да се използва и  естествено да продължи към Стара Загора. Предложен е общински терен от 110 дка на околовръстния път (бившето опитно поле). На последната сесия на Общинския съвет тази земя е апортирана в ново дружество, където държавата ще се включи с  парична вноска, съответна на оценката на апортираната земя. С парите ще се изгради инфраструктурата. Целта е осигуряване на работни места, привличане на инвеститори и разширяване на потенциала с близките градове като Димитровград, Хасково, Сливен, Ямбол, откъдето могат да се привлекат кадри. „Бизнесът иска да се включи с лично участие. Това е нов модел на съвместна работа на институциите, чрез който ще се реализира крайната цел-привличане на инвеститори“, каза още кметът. Той уточни, че не се търсят инвеститори, които ще осигуряват стотици работни места, а такива, чието производство е с висока добавена стойност, с високи заплати и квалифицирана работна ръка. В Стара Загора има добре подготвени млади хора, които могат да участват в развитието на индустриалните зони и икономиката в града.

[ad id=“225664″]

„Има воля много бързо да се вземат решения. Министерство на икономиката ще бъде на разположение за подкрепа на проекта“, заяви Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката. Според него при наличие на инвестиционен интерес, може да се включи процедура по Закона за насърчаване на инвестициите и инвеститорът да даде средства за изграждане на инфраструктурата.  Според зам.-министъра следващата стъпка е създаване на икономическа зона и на терена на бившето летище. Той припомни, че Министерски съвет прехвърли управлението на 110 дка от земята там на държавната „Българска консолидационна компания“ , предстои и останалите да влязат в капитала на държавното дружество. Опциите за летището са да се работи парче по парче до изграждане на инфраструктурата, да се търси публично-частно партньорство или пилотен инвеститор, която да изгради инфраструктурата. Според Борисов, с навлизането на дигитализацията и в търговията, Стара Загора може да се превърне във важен логистичен хъб.

„Единодействието винаги е предпоставка за успех. Ще доведем докрай проекта с помощта на Министерство на икономиката“, обеща кметът Живко Тодоров. Той отново поиска продължаване на децентрализацията и промени в Закона за публично-частното партньорство.

На форума се обсъдиха и проблемите свързани с липсата на кадри за икономиката. Своите препоръки за решаване на проблема дадоха представители на бизнеса от региона. Зорница Русинова, зам.- министър на труда и социалната политика говори за пазара на труда в страната и региона и за програмите в помощ на бизнеса.  Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев оповести, че има сериозен инвеститорски интерес към региона.

Красимира Янкова

Recent Posts

„Боташ“ е готова да преразгледа енергийното споразумение

Двамата министри се обединиха за съвместно сътрудничство...

14 минути ago

Хамас показа двама заложници

Пуснаха видеозапис...

22 минути ago

Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ

Мандатът е за 6 месеца...

23 минути ago

България и Турция продължаватдебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

26 минути ago

Костов намекна за оставка, ще решават с ръководството

Ако има нужда от треньорска смяна, ще е направим, заяви той...

един час ago

Костадин Ангелов: Рано е да говорим за коалиции

Зрелите формации говорятслед изборите...

2 часа ago
image0 (9K)