Започва изчисляване на пенсиите по нов механизъм

Националният осигурителен институт /НОИ/ започва да изчислява от днес по нов механизъм пенсиите на хората, които ще се пенсионират и които ще получават и втора пенсия от частните фондове.

Намалението на държавната пенсия вече ще е наполовина от правеното до вчера.

Промяната гарантира по-висок размер на изплащаните от НОИ пенсии за осигурените и във втория пенсионен стълб, предаде БНР.

Всеки, който отговаря на условията да получи трудова пенсия, натрупал е необходимите стаж и възраст и от днес нататък подаде заявление за пенсия в НОИ, ще се възползва от новата методика, когато е запазил и средствата си, трупани в частен фонд.

Неговата държавна пенсия ще бъде намалена с около 10%, а не с 20%, както се случваше до момента.

„Приблизително около 50 на сто очакваме да намалее намалението, тоест ако редукцията за конкретно лице е било около 20 процента, сега да бъде по новия механизъм за намаление около десет“, каза директорът на дирекция „Пенсии“ в НОИ Любомира Язаджиева.

Хората с вече отпуснати инвалидни пенсии, такива за стаж и възраст, които са били изчислени с по-висок процент на редукция, могат до 30 септември следващата година да поискат преизчисляване по новия механизъм. Това изисква подаване на заявление, което може да се изтегли от сайта на НОИ.

За тези, които са на минимален размер обаче, вероятно няма да има положителен ефект.

Също от днес частните пенсионни дружества започват да отпускат средства на навършилите общата възраст за пенсия. Парите ще се изплащат в зависимост от натрупаното по личните партиди и след сключване на договор за избор на пенсионен продукт.
 

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)