Започва най-голямото приключение на човечеството

Започва най-голямото приключение на човечеството към Слънцето. НАСА обяви проекта си да изпрати апарат рекордно близо до звездата, съобщи btv.

Проектът „Слънчева сонда Плюс“ ще изследва звездата в нашата планетна система и как активността й влияе върху животът на Земята.

Сондата ще бъде изстреляна към Слънцето в края на юли или началото на август 2018-та година. После започва дългото й пътуване. Тя ще прелети седем пъти около Венера, като постепенно ще стеснява орбитата си около Слънцето.

[ad id=“265520″]

Целта е да се приближи на 6 млн. км, за да изследва слънчевата корона и заредените частици, изригващи от нея. Когато тези частици наближат Земята, могат да облъчат смъртоносно астронавтите в Международната космическа станция или да повредят десетките хиляди комуникационни сателити. Затова е важно да изследваме Слънцето и да се научим как да предвиждаме опасните му изригвания.

„Ще изследваме средата там, за да открием какви са процесите върху Слънцето, които нагорещяват неговата корона и ускоряват частиците в слънчевия вятър”, обясни проф. Томас Цурбухен.

[ad id=“225664″]

За първи път апарат, създаден от човечеството ще се приближи толкова до Слънцето. Сондата ще бъде изложена на горещина от 1400 градуса, но изолацията й е толкова добра, че електрониката в нея ще бъде със стайна температура.

Пътуването до Слънцето ще отнеме около 6 години, а мисията трябва да продължи до лятото на 2025 година.


image0 (9K)