ИЗБРАНИ

Започва новата учебна година. 59 000 първолаци прекрачват училищния праг

В цялата страна днес започва новата учебна година. Около 59 000 първокласници ще прекрачат училищния праг за първи път, миналата година първолаците бяха близо 60 000.

„Първият учебен ден тази година е белязан от противопандемични мерки – маски, дистанция, изолатори, дистанционно обучение и т.н. Това, което очаква децата и учителите ще има огромни последствия върху психиката им, особено на учениците“, наприса в профила си във Фейсбук директорът на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ д-р Цветеслава Гълъбова.

„Аз съм изключително притеснена, защото всичко това ще породи страхове и ще доведе до десоциализация на децата. Особено измислицата дистанционно обучение по желание на родителите. Ако това се допусне, ние ще направим огромна грешка. Родители, мислете с главите си. Нямаме право да ограбваме бъдещето на децата си, лишавайки от най-човешкото – ЖИВОТО ОБЩУВАНЕ без да им запушваме устата! В тази връзка ви препоръчвам книгата на Е. Арансън „Човекът – социално животно“.“, коментира още д-р Гълъбова.

Заради кризата с коронавируса в по-големите училища ще има тържества единствено за учениците в първи, пети и осми клас, а останалите ще бъдат посрещнати с в класните стаи.

Мерене на телесна температура, премахване на кабинетната система на обучение, разделителни линии в коридорите, дистанция, дезинфекция, повече часове на открито, проветряване на помещенията, изолатори за учениците с вирусни симптоми, носене на маски във всички закрити помещения и пожелание в класната стая, влизане през различни входове, екшън планове на училищата за превключване към обучение в електронна среда, стъпаловидно започване на часовете, разминаване на междучасията – това са само някои от мерките, които ще са в сила в българските училища през тази година в условията на пандемия от Covid-19.

Според просветния министър Красимир Вълчев, всички 2400 учебни заведения в страната са готови за старта на учебната година.

Около 300 от общо 700 000 ученици в страната ще започнат новата учебна година от вкъщи. Те ще се обучават по разработената дистанционна електронна форма, а оставането им по домовете е продиктувано от опасения за здравословното им състояние.

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Митничари хванаха менте шампоани на „Капитан Андреево“

Били в товарен автомобил, влизащ от Турция...

3 часа ago

Полицаи и деца заедно в акция на пътя

Подрастващите научиха важни уроци за безопасността си на пътя...

4 часа ago

Бургас отбеляза Летния Никулден с курбан и концерти

На днешния ден рибарите ритуално "отключват" морето...

4 часа ago

В китайски зоопарк: Нямат панди, боядисват кучета „чау чау“

Използвали био бои заради атаки от еколозите...

4 часа ago

Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира?

Той определя различни правила за двама ви...

4 часа ago
image0 (9K)