ИЗБРАНИ

Започна делото срещу Никола Саркози

Днес в Париж започва делото срещу бившия президент на Франция Никола Саркози, обвинен в корупция и търговия с влияние. По информация на РИА Новости, Саркози е влязъл в сградата на съда и бързо се е отправил към съдебната зала без да отговори на многобройните представители на медиите, които следят процеса.

Изслушванията по делото започват днес и се очаква да продължат до 10 декември. Става въпрос за така нареченото „дело за подслушване”. Към него са привлечени адвокатът на Саркози Тиери Ерзог и бившият високопоставен служител в Касационния съд Жилбер Азибер.

Според следствието, бившият френски президент чрез адвоката си Ерзог е обещал помощ на Азибер да получи пост в Монако в замяна на предоставяне на конфиденциална информация за друго разследване, свързано с незаконно финансиране на президентската кампания на Саркози през 2007 г. от страна на Лилиан Бетанкур – наследничка на френската компания „L’Oreal”.

Според публикации във френските медии, в рамките на разследването за финансиране на президентската кампания през септември 2013 г. следователите започнали да подслушват телефонните разговори на Саркози. В началото на 2014 г. те установили, че политикът разговаря с адвоката си по мобилен телефон, регистриран на името на несъществуващ човек.

Саркози отрича обвиненията. В ефира на телевизия BFMTV той заяви, че Азибер не е получавал никакъв пост в Монако. Обвиняемите по делото може да получат до 10 г. лишаване от свобода и глоба в размер до 1 млн. евро. През пролетта на следващата година трябва да започне още един съдебен процес срещу Саркози за финансиране на президентската му кампания през 2012 г.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Как се унищожават границите между патриотарство и експертност в историята

Мнозинството историци служат на държавата и изработената от нея в моментна официална политика....

2 часа ago

Директор: Безплатните учебници са безплатни… донякъде

Пълната свобода на избора би довела до разход за училищата...

2 часа ago

За кои зодии май ще е фантастичен месец?

Вижте дали вашата е сред тях...

2 часа ago

Времето утре: Слънчево, тихо, температурите – до 25 градуса

В понеделник и вторник ще е слънчево...

3 часа ago

Станаха ясни съставите на ЦСКА и Левски

Дербито започва в 16,15 часа...

3 часа ago
image0 (9K)