ЗАПОЧНА МАРАТОНЪТ НА МИТИНГИТЕ В понеделник – БСП • Във вторник – СДС • В сряда – БЗНС /е/

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Стара Загора” брой 74, 1991 г.
ЗАПОЧНА МАРАТОНЪТ НА МИТИНГИТЕ
В понеделник – БСП • Във вторник – СДС • В сряда – БЗНС /е/ • Пресконференция на БСДП и на Партията на свободните демократи – център

„БСП Е ЗА ТОЛЕРАНТНА ПРЕДИЗБОРНА БОРБА“
Това заяви лидерът на БСП Александър Лилов на състоялия се в понеделник, 23 септември, митинг на социалистите в Стара Загора, на който бяха представени кандидатите за народни представители на предизборния съюз на партията.
Предизборният маратон стартира и в Стара Загора с митинг и пресконференция, организирани от общинския съвет на БСП. На митинга, състоял се на площада пред сградата на общинския народен съвет, бяха дошли кандидатите за народни представители от предизборния съюз на БСП, начело с водача на листата Александър Лилов. Водещият откри митинга с познатите вече от миналата предизборна кампания думи: „Здравейте! Ние пак сме тук“. В продължение на малко повече от час ораторите говориха за предизборната програма на БСП и бяха често прекъсвани от въгласи „БСП! БСП!“ и „Победа“ на привържениците на партията, дошли на митинга. А отстрани малка група симпатизанти на СДС реагираха точно с противоположни възгласи, което накара Александър Лилов да се обърне директно към тях и да заяви, че БСП е за толерантна и културна предизборна борба и да призове: „Нека спечели онази партия, която успее да убеди народа, че предлага по-добра програма за България…“. А на членовете на своята партия и на симпатизантите Александър Лилов обеща, че БСП ще спечели и тези избори, защото сега е време да се гради България, да се обединява народът и призова всички да гласуват с червената бюлетина.
***
На пресконференцията, която се състоя в клуба на БСП, отговаряха на въпроси на журналисти от местните и национални средства за осведомяване кандидатите за народни представители, между които бяха и Юрий Борисов от СМС и Господин Петров от Отечествената партия на труда, както и кандидатът за кмет на Стара Загора Димитър Димитров, председател на ОБС на БСП. Очертана бе позицията на БСП по най-актуалните въпроси на съвременността. На пресконференцията беше известният бизнесмен Нисим Коен, който изпревари по броя на зададените въпроси журналистите и между другото упрекна Лилов, че обижда старозагорци, като на челни места в листата са хора от София. Александър Лилов отвърна, че всички кандидатури са издигнати „от долу“, а той се е съгласил да бъде водач в Стара Загора, защото този край е най-развит в културно и икономическо отношение, един от най-големите изборни райони е и тук се намира историческата Бузлуджа.
/Соб.инф./

На позициите на либерализма
Във вторник на пресконференция буха представени кандидатите за народни представители от листата на Партията на свободните демократи – център доц. Христо Сантулов и г-жа Веселина Чакалова. В разпространеното обръщение към избирателите доц. Сантулов смята, че ПСД – център е поставена в информационно затъмнение, че срещу нея има атаки под различни форми от всички страни. Според него достойнство на партията е, че тя не е шарила по политическата сцена, а е отстоявала твърдо и принципно позициите за гражданско общество, максимална свобода на личността и на частнаат инициатива, неприкосновеност на частната собственост, политически плурализъм, силна парламентарна власт и активен неутралитет. В момента партията има 12 организации в цялата страна и нейните лидери смятат, че да вървиш напред и да губиш, не значи, че няма да спечелиш.

Опозицията носи надежда на България
смята проф. Николай Василев, водач на изборнана листа на СДС в 27-и старозагорски избирателен район.
Предизборната кампания на СДС в Стара Загора бе открита във вторник с митинг на площада пред ОбНС. Благословия за успех в изборите и към дошлите на митинга отправи Великият епископ Галактион, викарий на Старозагорската митрополия. Той е един от кандидатите за народни представители в листата на СДС и в словото си призова „на 13 октомври всички заедно да сразим червения дявол“. Пред присъстващите говориха и останалите кандидати от синята листа начело с професора от Софийския университет Николай Василев. Те посочиха, че в тези избори СДС ще постигне изборна победа и ще каже последно сбогом на комунизма. Опозицията разчита на разума на българския народ, който няма да прояви политически далтонизъм и ще избере синия цвят на надеждата. „Ние пак сме тук, ние сме много, ние ще векуваме на този площад“ – каза к.ю.н. Драгия Драгиев и призова избирателите да гласуват за СДС, на което мнозинството отговори с „Победа“, „СДС – победа“ – възгласи, които прекъсваха и словата на другите оратори. Изказващите се не пропуснаха да посочат грешките на своя опонент БКП/БСП и познатите имена, виновници според тях за социално-икономическата криза в страната, които дошлите на митинга посрещнаха със също познатите лозунги.
/Соб.инф./

Ще се освободим ли от сянката на стара България?
Този бе въпросът, на който се опита да отговори проф. Николай Генчев, председател на Конституционния форум, на предизборната среща в сряда, организирана от БЗНС /е/. Тук бяха представени кандидатите за народни представители. Проф. Генчев говори за предизборния политически съюз на БЗНС /е/ и Конституционния форум. Обединяващи са били идеите на либералната демокрация, в чиято сърцевина е човекът. В основата на политическото споразумение между двете организации стои пълното отрицание на тоталитарния комунистически режим в България, който е едно чуждо тяло в нашата история. Проф. Генчев изрази мнението, че ние трябва да се освободим от сянката на стара България и трябва да развиваме модерно селско стопанство, като основният принцип тук е пълното възстановяване на частната собственост, след съответната корекция на Закона за земята. В платформите си и БЗНС /е/, и Конституционният форум са против хаоса за даване отпор на спекулативния капитал, след като се сложи началото на нова икономическа политика. И двете политически организации са за национален суверенитет и за национална цялост на България.


image0 (9K)