Започна разтоварването на азотния тор от кораба Вера Су

Започна разтоварването на азотния тор от кораба Вера Су

Снимка: БГНЕС

Започва акцията по разтоварването на азотния тор на заседналия край Камен бряг кораб Вера Су. Подготовката за акцията стартира още в понеделник, като от машинното отделение беше източена навлязлата вода, беше инсталирана и платформа до плавателния съд, снабдена с външна хидравлика за отварянето на капаците на хамбара, съобщи БНР. Вчера заради силен вятър и вълнение на морето акцията беше временно спряна.

Люковете на хамбара са отворени чрез външната хидравлика, инсталирана на платформа. Баржите, изпратени от EMSA, вече за до борда на кораба.

На около 600-700 метра навътре в морето ще бъде позициониран и ферибот, идващ от пристанището във Варна, който е оборудван с 12 цистерни и 18 вагона за претоварване. Намеренията са всяка баржа с капацитет от 100 тона да направи по един курс до ферибота и след олекотяването на кораба да се прецени дали в акцията да бъде включена и по-голямата.

Задаващото се влошаване на метеорологичните условия с усилване на вятъра и вълнението предполагат бързи действия, затова и е разпоредено от министъра на транспорта Христо Алексиев да се работи без прекъсване 40 часа на три смени.

 

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)