Categories: Дунав мост

Заради безхаберие на „Напоителни системи“ се унищожават земеделски площи по река Струма

През последния месец една след една изчезват лехите в близост до водата, а решение на проблема все още не е намерено

Разрушени диги по р. Струма в района на село Драката унищожават обработваеми земеделски площи и заплашват пътища. В сигнал до bTV зрители се оплакват от безхаберието на институциите.

„Всеки ден виждам вземане на метри от нашата територия, от терените, от бендите и обработваемите площи, като това е проблем по цялото течение на реката. Тя прави острови, няма откъде да мине, най-лесно ѝ е да си вземе от площите“, разказа Росица Телкеджийска.

През последния месец една след една изчезват лехите в близост до водата.

„Това, което виждаме, не е мястото на реката, тя трябва да е около 100 м след това, отсреща. Вече е съборила оградата, настъпва в земеделската земя и разрушава продукцията на стопаните“, обясни Стоян Стоянов от Община Струмяни.

От 2018 г. Росица пише писма до институциите. След наводненията в началото на тази година положението се влошава. От общината сформират междуведомствена комисия, която прави заключение, че трябва да се реагира бързо.

Стоянов допълни, че в момента положението е сериозно и ако не се вземат незабавни мерки, ще се стигне до по-лошо, може да се отнесе и пътя.

„Имаме отговор единствено от Община Струмяни, който е ще предадем по компетенция на следващия. Това е „Напоителни системи“, които са основният отговорник, защото те са прекия съсед, бендът е тяхна собственост“, каза още Росица.

По цялото поречие в района има компрометирани речни участъци. Според собственика на земята реката ще продължава пътя си, където ѝ е удобно и ще прави блата.

„Всичко е в ръцете на „Напоителни системи“, които трябва да свършат работа и да възстановят корекцията. Ние сме с вързани ръце, чакаме тяхната реакция“, обясни Стоянов.

Росица добави, че коритото трябва да се почисти.

От „Напоителни системи“ обясниха проблема с пълноводието през януари. Подготвят проект, който трябва да бъде съгласуван с други институции. Необходими са много средства, които държавата трябва да отпусне на Министерството на земеделието. От формата не се ангажират със срок кога ще започне ремонтът.

източник www.dunavmost.com

Arhiv

Share
Published by
Arhiv

Recent Posts

С мапинг шоу отбелязваме Деня на Европа

Центърът на София оживява, променя се градската среда...

14 минути ago

Ще промени ли РСМ политиката си към България след победата на Силяновска?

Нямам доверие, че ще направи позитивна крачка към нас, посочи Владимир Перев...

14 минути ago

Терзиев защити велоалеята в центъра на столицата

Търсим решение за паркиране, каза кметът...

48 минути ago

Миков: “Левицата” е най-голямата лява коалиция

Нямаме само стари кадри от БСП, увери той...

53 минути ago

Месечна нумерологична прогноза за май

Очаква ни динамичен месец...

един час ago

Африканско бодливо свинче и 6 муфлона пристигнаха в Старозагорския зоопарк

Африканско бодливо свинче и 6 муфлона пристигнаха в Старозагорския зоопарк, съобщиха за ЗАРАТА Те са…

един час ago
image0 (9K)