Заради дупка в закона: Лекарствата скачат със 150%!

Производители на лекарства са заявили до 150% ръст в цените на свои продукти, които се продават без рецепта. Става въпрос за капки за нос, сиропи за кашлица, гел за артрит и травми, разхлабително и много други. Производителите са видели възможност за ръст в цените заради законов луфт, който сега Министерството на здравеопазването иска спешно да запълни.

Ведомството на Кирил Ананиев пуска за обществено обсъждане промени в наредбата за цените на лекарствените продукти, с които иска да върне забраната лекарствата без рецепта да не могат да поскъпват с по-голям процент от инфлацията. Такава забрана има от 2013 година насам и периодично се подновява, но изтече в края на миналата година. Забраната е залегнала в законов текст, който предстои да се гледа от парламента, но тъй като ще се забави, министерството иска да го прокара по-бързо през наредба, за да предотврати увеличение на цените на лекарствените продукти за масова употреба.

Практиката отпреди години показва, че когато такава забрана не действа, води след себе си до по-висок ръст в цените, което се потвърждава и от постъпилите заявления от началото на тази година, показва проучване на колегите от „Медиапул“.

По принцип на пазара на лекарства без рецепта конкуренцията е голяма, има много взаимно заменяеми продукти в различен ценови диапазон, което се явява естествен регулатор. Все пак обаче поисканите от някои производители увеличения в цените са повече от двойни.

От началото на годината до момента в Националния съвет по цени и реимбурсиране са постъпили общо 33 заявления за увеличение на регистрираната максимална продажна цена на лекарствени продукти, отпускани без лекарско предписание. За 13 са заявени увеличения на цените, които са по-високи инфлационния индекс. Заявените увеличения в процент са от 23% до 150%, като за два продукта е до 50%; за други два – над 50%, за 7 продукта – 100% и за други 2 продукта – 150%.

Пак ще го отнесат пенсионерите – геловете за облекчаване на болката при артрит скачат най-много

Най голямото поискано увеличение от 150% е на гел за мазане за облекчаване на болките при артрит и травми, който сега е с регистрирана максимална цена от близо 7 лв., а заявената нова цена е почти 17.50 лв. При инфлация за периода от последно регистрираната цена близо 9%, продуктът не би могъл да поскъпне с повече от 60 ст., ако действа регулацията, че цените са вързани с инфлационния индекс.

Крем за лечение на херпеси е със заявка да поскъпне от 6 на 15 лева или 140% при инфлация от едва 1.3%, която не би позволила повишаване на цената с повече от 10 ст. При действаща регулация. Популярно разхлабително, предлагано под формата на капки и таблетки, е със заявка за 100% повишение на цената и за двете форми от 9 на 18-19 лева. Сиропи за кашлица също са заявено поскъпване от 100% от 8 на 16 лева.

Срокът за разглеждането на заявените нови цени е 1 месец, като за момента не е ясно дали те ще бъдат разгледани и одобрени преди да влязат в сила новите ограничения.

Срокът за общественото обсъждане на ограниченията в наредбата е съкратен на 14 дни – от 5 до 18 февруари с цел по-бързото връщане на забраната, след което трябва да мине през Министерския съвет.

BNews.bg


image0 (9K)