Заради скока на тока. Временно спират работа фирми, търпят неустойки

С временно прекъсване на работния процес в часовете, когато цената на електроенергията е пикова, опитват да намалят удара от скока на тока в старозагорското предприятие „Прогрес“ АД, съобщи за Радио Стара Загора изпълнителният директор Славин Янакиев. Ако в началото на годината дружеството е плащало около 100 лева за мегават час, то в края на същата година борсовата цена е 700-800 лева.

„Поскъпването е в пъти, не в проценти“, посочи Янакиев и допълни, че към момента сметките за ток са толкова, колкото са разходите за работни заплати за над 500-те работници и служители в предприятието.

„Направили сме всичко необходимо, за да имаме енергийно ефективно производство, но дори с тези инвестиции можем да покрием около 20-30 процента увеличение на цената на тока, не 6 пъти, колкото е поскъпнала електроенергията в момента“, разказа изпълнителният директор на „Прогрес“ АД.

„Не можем да си позволим да спрем работа, защото имаме дългосрочни договори, които трябва да се изпълняват“, обясни Янакиев.

Старозагорското предприятие „Прогрес“ произвежда отливки за 70 процента от машиностроителните фирми в България. Един от клиентите на дружеството е казанлъшкото предприятие „М+С Хидравлик“, където също усещат пресата на скъпия ток.

„Веднаж през сметките за електроенергия и втори път – през по-малкото от заявените количества отливки, които получават“, казва изпълнителният директор на казанлъшката фирма Владимир Спасов.

В нея работят над 1200 души, а продукцията в над 80 процента е предназначена за износ. „ Разбираме ситуацията и правим всичко възможно.

„Но е грехота – защото в момента индустрията е в ръст – самите ние имаме растеж за тази година от близо 50 процента. И на този фон е грехота заради високите цени на тока да ни се налага да търпим загуби и да плащаме неустойки“, коментира Владимир Спасов.

И двамата мениджъри са категорични, че цената на електроенергията на борсата в момента е нереално висока.

„Просто има търсене, а няма достатъчно електроенергия“, коментира изпълнителният директор на „Прогрес“ АД Славин Янакиев.

„За да бъдат стимулирани малките производители на енергия да работят, те получават цена от 800 лева. Лошото е че същата тази цена слиза по веригата надолу и отива и при производители, чиито разход за производство на мегават час е не повече от 200 лева. „ Пари има, но са неправилно разпределени“, никой от управляващите не ни е повикал нас, за да чуят нашите предложения, посочи Славин Янакиев.

„Непрекъснато привеждаме законодателството си в съответствие с европейските норми. Дори в моменти в които се обсъжда каква е цената на борсата в България или в една Германия, ние съпоставяме несъпоставими неща – да, цената на бизнеса е висока, но огромна част от немския бизнес има правото да участва в търгове, в които да сключи договори за дългосрочни доставки на фиксирана цена. И това не противоречи на европейските регламенти, подчертава изпълнителният директор на „М+С Хидравлик“ – Казанлък.

„Не е нормално една държава като България да има най-високата експортна експозиция като електроенергия. Не може повече от 50 процента от електроенергията на България да се изнася, няма такава държава в Европейския съюз. Изпълнявайки всички регламенти на ЕС по отношение на начина на предлагане на електроенергия, държавата е нормално да се намеси и да си гарантира вътрешното потребление. Това, ако щете е и въпрос на национална сигурност“, категоричен е мениджърът.

„Пари има, но са неправилно разпределени“, никой от управляващите не ни е повикал нас, за да чуят нашите предложения, анализира изпълнителният директор на „Прогрес“

„Иска ми се посоката да бъде променена, защото в момент в които индустрията отбелязва ръст, да се докарват българските фирми до състояние близко до фалит, е меко казано, неразумно“, допълва изпълнителният директор на „М+С Хидравлик“ – Казанлък.

 


image0 (9K)