ИЗБРАНИ

Заразените с коронавирус вече са 163, средната възраст на пациентите – 74 години

Случаите на заразени с коронавирус у нас са 163, от които трима са починали и официално трима са оздравели. Това заяви шефът на Кризисния щаб за борба за коронавирус в България ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг във ВМА. Новите случаи в София са 18, а в Бургас има още двама. В Пазарджишка област има един пациент. Средната възраст на починалите е 74 години. Припомняме, че на сутринта заразените с COVID-19 у нас бяха 142.

„Само вчера в Италия са загинали над 600 човека за един ден. Само вчера. Искам да уточня, че болестта не поразява само възрастни хора, но при тях смъртността е много по-голяма“, допълни ген. Мутафчийски.

„Великобритания, която беше привърженик на по-леки мерки, вече имат крути мерки за възрастните хора и посещенията на магазини. Ако не се спазват рестрикциите, това ще бъде следващата стъпка“, каза още той.

„Повтаряме едни и същи неща, но не се уморяваме. Пикът все още не може да се определи. Все още сме в ниската част на кривата, но започва да се разколебава. Знаете, че вчера имаме 30 нови случаи и това са признаци, че покачваме. Какво си представяме под „пик“? Ако е италианският вариант, не можем да си представим. Мерките на правителството имат за цел да направят така че да не се стига до там“, заяви шефът на Кризисния щаб.

„ВМА и „Пирогов“ са заляти с пациенти, които си мислят, че имат коронавирус. Минималната симптоматика не е основание да бъде приет такъв пациент в болница. Когато се появи сериозен задух, става тревожно. Тогава трябва да се обади на бърза помощ и да го извозят с линейка. Има едно непрекъснато движение от пациенти, което създава умишлен хаус и се заражда една изключително неприятна тенденция“, допълни той и добави, че според него пикът няма да е този месец, а краят на април или месец май.

„Дано не е септември месец, защото тогава много малко хора ще останат и може би няма да има и кой да дава брифинг“, заключи той.

„В гайтлайните, които дават СЗО и китайските колеги препочъчват да се дава лекарство с антибиотик. Принципът на лечение е като при другите пневмонии“, обясни ген. Мутафичйски.

„Току що получихме дарение от г-н Домусчиев 100 опаковки с по 100 таблетки вътре оригинален препарат. Току що беше доставен“, заяви той пред медиите.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Петков видя пиратка на ГЕРБ и ДПС, Василев увери: Няма дупка в бюджета

Подпомагането с 250 млн. лв. годишно на „Мини Марица-изток“ няма да бъде одобрено от ЕК...

10 минути ago

Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя на Световната купа в Ташкент

  Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя при жените, а Никол Тодорова зае 13-а…

15 минути ago

Бачийски: Хората, които напускат ПП-ДБ, са хора с каузи

Защо СЕК напусна коалицията?...

19 минути ago

ЦСКА-София би Левски с 3:1 и го отдалечи от Европа

Мачът бе решен още първото полувреме...

38 минути ago
image0 (9K)