Зарков: Има какво да се направи за корупцията по високите етажи на властта

Зарков: Има какво да се направи за корупцията по високите етажи на властта

Държавният департамент на САЩ в годишния си доклад в частта за България показва проблеми, които институциите ни и народът ни ги знаят, идентифицирали са ги и се търси парламент, който да ги реши. Това заяви служебният правосъден министър Крум Зарков пред Нова телевизия.

Според него има още какво да се направи за корупцията по високите етажи на властта

Той гледа на докладите на департамента на САЩ за корупцията и съдебната система сериозно, както и на осъдителните присъди, които получава България. САЩ не ни казват нещо, което не знаем, но е нормално да се фокусираме върху това трябва да работим, каза Зарков.

Той е на мнение, че с докладите и санкциите по „Магнитски“ САЩ защитават собствения си интерес. Крум Зарков се надява още, че парламентът ще приеме законa за главния прокурор и неговото разследване. Ако Народното събрание намери достатъчно хора да решат този проблем, той ще е много щастлив и благодарен.

За пресконференцията на главния прокурор и тезата му, че е застрашен, Зарков смята, че правосъдието, главната прокуратура и прокурорите трябва да са сигурни в това, което казват и в това, което ще последва. Телевизионното правосъдие не води до добри резултати, посочи той.

Още по темата

25 мар 2023 18:05

32

23 мар 2023 10:31

112

22 мар 2023 10:35

59

Зарков взима насериозно всяка информация, че някой може да бъде застрашен и доколкото в министерство на правосъдието влизат охранителни дейности, ресорното ведомство ще реагира.

За войната в Украйна, Зарков коментира, че България е в поредните избори, а различните протести и прояви трябва да се интерпретират именно в тази посока. България е член на ЕС и НАТО и Крум Зарков не вижда какво може да причини геополитически завой. У нас има консенсус накъде принадлежи страната ни, а тя принадлежи в съюзите, в които се намираме. Политиците се заиграват със страховете на хората, вместо да се заемат с конфликтите, които съществуват на кръстовището пред нас, посочи Зарков.

Той изтъкна, че срещу президента на Русия Владимир Путин е издадена заповед за арест от Международния наказателен съд, която се признава от България.

„Путин няма да идва тук“, сигурен е служебният правосъден министър, според когото много хора се съсредоточават в геополитически неща, защото им е по-удобно и „късат ризи“ в една или в друга посока по темата.

Той увери още, че президентът изпълнява решението на Народното събрание за оказване на военна и военно-техническа помощ на Украйна. Зарков добави още, че няма достигната информация до него, засягаща пряко суверенитета на България.

Зарков е запознат и с екстрадиционната процедура на съучастничката на Ружа Игнатова – Ирина Дилкинска. Той не знае дали има разследване по случая в България, а страната ни улеснява процеса по издаването на документи и предаването на човека на конкретната държава. Зарков не знае и каква е съдбата конкретно на криптокралицата Ружа Игнатова. Цялата тази финансова пирамида очевидно е нещо твърде голямо, посочи правосъдният министър и добави, че случаят се развива като шпионски роман.

Когато има български граждани предадени на съд, трябва да следим какво се случва с тях, каза още Зарков.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)