Здраве

Засега 21% от учителите в България искат да се ваксинират срещу коронавирус

21% от учителите в България са заявили желание да се ваксинират срещу COVID-19, стана ясно в понеделник след среща между министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, министъра на образованието Красимир Вълчев и членове на Националния оперативен щаб.

От институциите съобщават, че записването за имунизация на учителите продължава. Освен преподавателите приоритетно ще бъде ваксиниран и непедагогическият персонал, работещ в училищата.

Преди седмица образователният миистър обясни, че се правят списъци за ваксинирането на учителите срещу COVID-19, като педагогическите специалисти в страната са 90 000. В това число влизат директорите, заместник-директорите, логопедите, психолозите и педагогическите съветници.

I Вариантите за продължаване на учебната година

Сред другите обсъждани теми между министрите и щаба са били противоепидемичните мерки в училищата. На този етап обаче институциите не могат да посочат какви ще бъдат решенията им за продължаване на учебната година.

Във фейсбук публикация председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов, който е директор и на столичното 119-то училище, посочва, че има варианти за продължаване на образователните дейности. Според него, ако 1/5 от учителите се ваксинират, възстановяването на присъственото обучение ще е много по-безопасно.

“Най-лошият сценарий е, ако учениците от начален етап си останат вкъщи, ако обстановката се влоши”, посочва Стаматов.

Пред „24 часа“ той посочва, че в малките училища, в които се обучават до 200-300 деца, има възможност присъственото обучение да бъде възстановено.

Обсъждана е и възможност за стъпаловидно връщане на отделни класове. Една седмица се връщат 5-и клас от едната смяна и 8-и от другата, втората седмица се връщат 6-и и 9-и, третата – 7-и и 10-и от втората смяна. Така в рамките на един месец ще могат да се завъртят всички класове поне по една седмица в реална присъствена форма, за да не губят от нормалната социална комуникация.

Според Стаматов е особено важно да се осигури начин учениците от 5-и, 7-и и 12-и клас да се върнат в училище. Това е възможно да става като се редуват присъствени и неприсъствени седмици.

На 4 януари, когато учениците от първи до четвърти клас в страната се върнаха към присъствено обучение в училищата, министърът на образованието заяви, че ако обстановката с коронавируса се подобри, ще има възможност от 18 януари поетапно в класните стаи да се завърнат и учениците от пети до 12-и клас – чрез редуване на класовете и паралелките.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Зам.-кметът по транспорт за новата реогранизация по „Витоша“

По проект на "Патриарх Евтимий" изобщо не трябва да има паркиране...

9 минути ago

Избори 2024: Българите разбраха, че месията не е решение, а главоболие

Любомир Стефанов: На изборите българинът се насочва към наличния асортимент...

37 минути ago

Посрещнаха Радев с церемония в Азербайджан

Президентът е на официално посещение в Баку...

39 минути ago

Григорова и Костадинов се захапаха: За предателството и кой от кого и защо е взимал пари

Лидерът на "Възраждане" се опитал да я преметне със социологическо проучване...

44 минути ago

София Прайд 2024 се мести на площад „Батенберг“

Шествието за човешки права ще се състои на 22 юни...

56 минути ago

Минчев за казуса с Корал: Много шум за нищо

Преговорите след изборите ще са трудни, не невъзможни...

един час ago
image0 (9K)