Засетите площи слънчоглед ще са по-големи тази година

Очаквам през тази година в България да бъдат засети 9,2 млн. дка земя със слънчоглед в сравнение с 8,0-8,5 млн. в последните години, прогнозира земеделският производител Борислав Петков в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Eкспертът коментира междинните оперативни данни на Министерството на земеделието, които показват над 4 пъти ръст на засетите площи със слънчоглед в България към 14 април спрямо същия период на миналата година.

Според Борислав Петков този огромен ръст към средата на април отразява темпа на сеитбата. Метеорологичните условия са позволили сеитбата тази пролет да се извърши по-рано. „Миналата година към 14 април времето не позволяваше на много места да бъде засят слънчоглед и сеитбата беше изнесена като процес във втората половина на април и началото на май месец“.

Със слънчоглед вероятно ще бъдат засети всички пропаднали площи с рапица в страната, прогнозира Борислав Петков.

Войната дава определени възможности и всички държави, които търгуват и изнасят в Черно море, вероятно ще се ориентират към производство на повече пшеница и слънчоглед, смята той. Огромният скок на цените на препаратите обаче означава малък марж на печалба за производителите и високи крайни цени в магазините.

„Цената на маслодайния слънчоглед миналата година по жътва беше 1200лв, той беше засят и третиран с препарати на цена между 350лв и 400лв. Тази година цената на амониевата селитра е 1600-1700лв. В резултат на това всички пшенични продукти ще поскъпнат, а маржът на печалба ще е много свит. Ако цената на пшеницата падне под 650-680лв на тон, много производители няма да могат да оцелеят“, сподели той.

Според него войната в Украйна показва колко важни са и Украйна, и Русия като износители на пшенични продукти и земеделски препарати. „Цената на пшеницата никога не е достигала такива нива в световен мащаб, същото се отнася и за маслодайния слънчоглед“, отбелязва той. Въпреки ръстът в цените на земеделските препарати няма да позволи на производители да генерират сериозни печалби.

По отношение на обстановката в Украйна земеделският производител сподели, че много от партньорите му от Украйна вече са дошли в България и смятат, че „земеделието там ще е много трудно занапред“.

„За повече от 70% от земите в областите Николаев, Житомир и Одеса не е ясно с какво ще бъдат засети, ако изобщо се засеят. Рискът за излизане на полетата е много голям – навсякъде има мини, а на някои места и ракетни обстрели. Тенденцията е много лоша в момента, те очакват недобри неща и около Западна Украйна“, каза той.

Целия коментар може да гледате във видеото тук

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)