„Заставаме зад вас“. Проведе се 15-ият София Прайд

В събота се проведе 15-ото шествие София Прайд в подкрепа на равноправието на хората от ЛГБТ общността в България. Мотото на тазгодишния Прайд е „Горди да бъдем“.

Първото такова шествие се проведжда през 2007 г., когато посетителите са стотици. По информация на организаторите през 2021 г. те са били около 10 000.

„С видимостта си прайдът разкрива ЛГБТИ общностите като легитимна част от обществото – български избиратели и данъкоплатци, които имат нужда и право да поставят пред овластените своите проблеми и да искат тяхното разрешаване“, написаха организаторите на Фейсбук страницата на събитието.


Сред исканите промени са престъпленията на хомофобска основа да бъдат вписани в Наказателния кодекс като утежняващо вината обстоятелство, да бъде въведена облекчена и финансово достъпна административна процедура за промяна на гражданския пол, както и въвеждане на правна форма за уредба на личните и имуществени отношения на партньорите в еднополови двойки.


Редица посолства приветстваха събитието и отправиха послания към общността. Сред тях са тези на Великобритания, Италия, Люксембург, САЩ, Ирландия, Норвегия, както и европейският комисар по въпросите на равнопоставеността, Хелена Дали

„Заставаме зад вас и осъждаме строго всяка форма на дискриминация, насилие или език на омразата“, каза посланичката на Италия Джузепина Дзара във видеообръщение в социалните мрежи.

„Най-успешните, най-проспериращите, най-отворените общества са тези, които прегръщат и празнуват разнообразието“, каза посланикът на Великобритания Роб Диксън.

Преди шествието в центъра на столицата се проведе концерт, на който взеха участие изпълнители като Hayes & Y, Камелия, Мила Роберт, Рут Колева, Папи Ханс и украинският изпълнител Constantine, който пристига в България с балета си.


В събота се проведоха и две шествия „в защита на традиционното българско семейство и брака между мъж и жена“, съобщи БТА. Става дума за „Похода на семейството“ и „Шествието за свободата на семейството“.

Събитието беше подкрепено от Българската православна църква. „Във времена като днешните повече от всякога имаме нужда да почитаме тайнството на църковния брак“, каза отец Пламен Мирянов, цитиран от агенцията.

ЛГБТ общността в България е обект на чести хомофобски атаки. Една от тях е срещу Михаил Стоянов, който беше убит в Борисовата градина през 2008 г. от група, която „прочиствала“ парка от гей мъже. Във връзка със случая преди дни Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) взе решение, с което настоява България да запише в Наказателния кодекс, че престъпленията на хомофобска основа са утежняващо вината обстоятелство.

През 2019 г. жена беше нападната улицата от непознат мъж в София, който я нарекъл „педал“. През 2020 г. деца пострадаха при хомофобска акция в Пловдив, организирана от тийнейджъри в социалните мрежи. В края на 2021 г. група националисти нахлуха в ЛГБТ пространство и удариха момиче.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)