Застрашава ли скъпият ток прехода към електрическа мобилност?

През последните няколко години има спор дали електрическите превозни средства са стълб за промяна, след като през миналата зима северните страни в Европа изпитаха сериозен недостиг на електроенергия, а подобна е ситуацията и в България, и в Европа в момента. Така коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Веселин Грозданов, преподавател във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, готовността да се премине към пълна електрическа мобилност при растящата цена на тока.

Още по темата

„Общественият транспорт е един от елементите, които обхващат градската мобилност. Няколко са условията, които трябва да бъдат постигнати за устойчива градска мобилност. Необходимо е да се повиши делът на пешеходното и велосипедно придвижване, както и използването на обществен транспорт. Сред другите планове е преминаване към електрическите автомобили“, каза Грозданов.

Според него в столицата постоянно се подобряват линиите на обществения транспорт. „В момента навлезе новата система за таксуване на пътниците, която позволява да използваме телефон или банкова карта за закупуване на билети. Метрото решава проблемите със задръстванията“, е мнението на експерта.

Друга тема от разговора бе свързана с това дали обновяването на градския транспорт може да доведе разширяване на зоните за паркиране в столицата.

„Препоръчително е да се увеличават зоните за платено паркиране, като трябва да се ограничава навлизането на автомобили от други населени места или от периферията на града. С разширяването на метростанциите и обвързването на железопътния транспорт с крайните метростанции може да се елиминира влизането на стотици хиляди автомобили в центъра на града“, смята Грозданов.

Как в контекста на зелените политики ще се развива общественият транспорт? Какво е бъдещето на градския транспорт в България?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)