Затлъстяването измества пушенето като първа причина за рак

Затлъстяването измества пушенето като първа причина за рак

Затлъстяването е едно от най-големите предизвикателства за здравето в световен план и е сред водещите причини за инвалидност и смърт – 813 млн. души по света живеят със затлъстяване, а техният брой ще стигне 1.5 млрд. през 2035 г.

Почти 60% от възрастните в ЕС и едно от всеки три деца в училищна възраст са с наднормено тегло или затлъстяване. За някои страни затлъстяването може да измести тютюнопушенето като основен рисков фактор за рак през следващите десетилетия.

Това стана ясно по време на международна конференция в София „Науката в действие: Преосмисляне на фактите за намаляване на вредата от рисковите фактори“, съобщава skener.news.

„Затлъстяването е хронично, прогресиращо и рецидивиращо заболяване – бичът на нашето съвремие и предвестник на над 230 заболявания. Но една трета от хората изобщо не осъзнават, че имат такъв проблем“, алармира проф. Цветалина Танкова, заместник-ректор и ръководител на Катедра по ендокринология към МУ-София и началник на Клиника по диабетология в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“. По думите й само 5 % намаление на теглото сваля кръвното налягане, а над 15 % редукция води до ремисия на захарен диабет Тип 2, без лекарства.

„В националните политики за превенция на здравето най-висок приоритет трябва да бъде поддържането на нормално тегло“, посочи д-р Естер Халми, президент на Унгарското дружество за изучаване на затлъстяването и допълни, че затлъстяването причинява редица болести и води до лошо качество и по-кратък живот.

Проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА, увери, че се взимат мерки за повишаване нивата на информираност и за насърчаване на здравословното хранене още от детските градини и училищата.

„Колкото по-ниска преработка са претърпели продуктите, преди да попаднат на трапезата и колкото по-ниско е съдържанието на вредни вещества, толкова по-нисък е рискът за здравето“, посъветва пък проф. Милена Георгиева, молекулярен биолог и епигенетик в БАН. 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)