Затягат мерките до дни, 8 области са в червената зона

До няколко дни ще има решение за налагането на по-строги мерки на регионално ниво, стана ясно след брифинг на здравния министър Костадин Ангелов снощи.

Повече от три часа продължи срещата между Ангелов, директорите на всички регионални здравни инспекции и представителите на Националния оперативен щаб и на Националния ваксинационен щаб.

На срещата снощи не е взето решение за налагане на нови, по-строги мерки, но това предстои в близките дни.

Близо 3000 нови случая и 150 починали с COVID-19

Според здравния министър „унифициран подход на този етап не е възможен“, защото заболеваемостта е различна в различните области.

Той съобщи, че в 8 области има над 300 заразени на 100 000 души, което и налага затягането на мерките. „Това е границата, която можем да си позволим“, отбеляза Ангелов.

За областите с най-висока заболеваемост, сред които са Кюстендил, Бургас, Шумен, София – град, се обсъжда възможността за носене на предпазни маски на открито, промяна на крайния час на работа на заведенията, извеждането на учениците в електронна среда на обучение, ограничаване на достъпа до фитнеси и молове.

Мерките, които ще се предприемат, ще бъдат разнопосочни за всички области, не са възможни да са еднакви за всички, уточни здравният министър.

Предстоящите избори ще бъдат проведени в безопасна среда, увери Ангелов и призова тази ситуация да не се използва за никакви политически цели и спекулации.


image0 (9K)