Защо възниква сърбеж по кожата през зимата?

Защо се появява сърбеж на кожата през зимата?

Сърбежът на кожата през зимата (известен също като pruritus hiemalis) е вследствие на вид дерматит (кожно дразнене или възпаление), причинен от студено време и раздразнен от други фактори. Състоянието се характеризира със суха, зачервена, лющеща се кожа, след като човек е бил изложен на студ, като е възможно също да се появят и малки пукнатини по кожата и кървене.

За щастие, сърбежът може да бъде предотвратен или поне лекуван при тези пациенти, които са изложени на повишен риск. Честото овлажняване на кожата (чрез овлажнители за кожа или хладка вода) може да помогне.

Какви са симптомите на обрива през зимата?

Сърбежът на кожата през зимата, понякога наричан зимен обрив, се предизвиква от студен, сух въздух, който извлича влагата от кожата. Кожата, засегната от условията през зимата като цяло изглежда здрава, но леко суха. Сърбежът се появява през есента и зимата и отшумява през летните месеци.

Състоянието може да засегне всяка част от тялото, но най-често се среща на краката. Типични места, които са засегнати са бедрата, над и зад коленете, прасците и около глезените. Сърбежът не засяга дланите, лицето или скалпа. Честите симптоми на сърбеж през зимата включват:

  • Сухота;
  • Зачервяване;
  • Сърбеж;
  • Малки пукнатини по кожата;
  • Кървене

Какви са рисковите фактори за възникването на сърбеж на кожата през зимата?

Сърбежът на кожата през зимата може да се появи при всеки човек, но някои хора са по-застрашени от други. Ако дадено лице има чувствителна кожа, не бива да забравя да използва допълнителен овлажнител, за да защити своята кожа през студените месеци.

С напредването на възрастта кожата има тенденция да изтънява и да става по-суха. Това поставя възрастните хора в по-висок риск от развитие на раздразнена, суха кожа през зимата.

Фактори на околната среда като температурата могат допълнително да влошат този проблем. Изследванията показват, че студеният въздух с ниска влажност през зимните месеци може да изчерпи влагата на кожата и да причини суха кожа при възрастните хора.

Ако човек има суха кожа, съществува и по-голям риск да развие сърбеж през зимата. Хроничните кожни заболявания като екзема и псориазис могат да се влошат от студен и сух въздух. Препоръчителна е консултацията с дерматолог за това как човек да защити кожата си и да лекува състоянието през зимата.

Какви са причините за сърбеж на кожата през зимата?

Точната причина за сърбежа на кожата през зимата не е известна. Знае се, че състоянието се предизвиква от студен, сух въздух. Докато това обикновено означава, че времето е основната причина за сърбежа, други фактори също могат да допринесат, за това кожата да бъде податлива на сърбеж през студените месеци.

Метеорологични условия

Студеното време причинява или влошава сухата кожа поради липсата на влага във въздуха. Студеният въздух също се характеризира със сухота, която може да издърпа влагата от горните слоеве на кожата. Възможно е също човек да изпита състоянието и през по-топлите месеци, ако прекарва време на закрито. Въздухът, излизащ от климатика, често е по-сух от въздуха през зимата, което води до по-голяма сухота и дразнене на кожата.

Гореща вода

След като човек прекара време на открито при ниски температури, нищо не изглежда по-приятно от това да се върне вкъщи и да си вземе дълъг горещ душ. За съжаление горещата вода прави кожата още по-раздразнена. Горещата вода лишава кожата от естествените ѝ мазнини, причинявайки сухота и зачервяване. Ето защо е толкова полезно да бъде нанесен овлажняващ лосион за тяло след душ или измиване на ръцете.

Химикали

Излагането на химикали също може да допринесе за суха кожа през зимните месеци. Честото миене на ръцете е важна мярка за предпазването от вируси, но се понася тежко от кожата. Химикалите в някои сапуни премахват влагата от ръцете, оставяйки ги по-застрашени от зачервяване, сухота и напукване. Хлорът в плувните басейни е друг пример за химикал, който изсушава кожата.

Здравословно хранене за по-здрава кожа

Добър начин за поддържане на кожата здрава през зимата е здравословното хранене. Това, което консумираме, влияе върху състава на клетките на нашата кожата и колкото по-питателни са храните, които ядем, толкова по-добре функционират тези клетки.

За да бъде предотвратена сухата кожа през зимата, е полезно да бъде приемано голямо количество вода. Когато човек е добре хидратиран, кожата му може да се овлажнява достатъчно добре. Включването на някои богати на вода храни в диетата може да бъде от полза при състоянието:

  • Краставици;
  • Диня;
  • Целина;
  • Супа с бульон

Консумирането на повече храни, които са богати на омега-3 мастни киселини също би било от полза. Такива храни включват риба, ленено семе и орехи. Омега-3 мастните киселини помагат на клетките да задържат влагата. Добавянето на протеини към диетата би помогнало на увредените клетки да се възстановят. Препоръчителна е консумацията на риба, птиче месо, леща и нискомаслени млечни продукти.

Също така е известно, че витамините А, С и Е намаляват възпалението в тялото, като помагат за облекчаване на болката и зачервяването на кожата. Затова е полезна консумацията на пресни плодове, зеленчуци, ядки и семена за по-здрава кожа.

Библиография:
University of Iowa Health Care. Winter dry skin
Harvard Health Publishing. Top 5 fixes for itchy winter skin
Cleveland Clinic. Top 6 winter health hazards

Източник: https://www.puls.bg/…… …….


image0 (9K)