Защо в Стара Загора няма дърва за огрев?

Собственик на склад в Стара Загора изказва специална благодарност на ромите, работещи в този бизнес.

Много старозагорци подават сигнали, че дървата за огрев в града са дефицит. Затова репортер на ЗАРАТА се срещна със собственика на склад в района под „Руския пазар“, където наистина нямаше дърва. Разговаряме с Димо Рашев за проблемите в бизнеса.

Аз съм търговец, не добивам дърва, с удоволствие започна да разказва Димо Рашев. Структурата по законен ред в нашия бизнес е следната: Държавно лесничейство прави търгове за фирми за добиване на дървесината. Тези фирми секат дърва в планината под контрола на държавните органи, в частност тук – Регионална дирекция по горите-Стара Загора. Добитите дърва се товарят със специални съпътстващи документи. По този начин дървесината достига до определен склад на фирмата. Ние купуваме от подобни фирми.

100 куб.м. дърва струват към 15-20 хил. лева. За да има една фирма ресурс в по-дългосрочен план, тя трябва да вложи доста пари, които в един момент могат да се окажат съвсем не без преувеличаване „запалени“, тъй като този вид стока никое дружество не застрахова, поради нейното естество – дървата, както знаем всички, са лесно запалими. Това може да се случи от конкурент или недоброжелател. Затова фирмите се налага да вложат много собствени средства. Кампанията по закупуване на дърва от клиентите през годината започва чак август и приключва най-късно до декември. През януари вече няма кой, само тези, които нямат пари накуп и купуват периодично по малко.

Освен всичко това, виждате какво е времето през последния месец и половина, продължи да обяснява Рашев. Изискване при сеченето е дънерът да се реже на 10-15 см от земята. Как виждате това да стане сега? – да се разрива снегът и… Няма да може да се реже и когато снегът започне да се топи. Ще стане много кално, а и дървата ще са много мокри. Как да хвърлиш хора, техника и животни, защото в тази дейност има и конска тяга, да се забият в планината при тези условия.

Запознавам ви с тези факти, за да разберете защо в момента има дефицит на дърва за огрев в Стара Загора, каза Рашев.

Затова, приканвам хората, които се отопляват с дърва, да бъдат по-предвидливи и да зареждат нужното им количество за зимата навреме. Да ползват и въглища.

Чест прави на Димо Рашев, собственик на склада, че докато разговаряхме, дойде човек, който искаше да си купи дърва, които при Рашев липсват, но той беше изключително отзивчив и спомена няколко свои колеги в Стара Загора, за които знае, че са заредени и обясни подробно къде и как клиентът да ги намери.

Този вид бизнес е много трудоемък, продължи да разказва Димо Рашев. За да стигнат дървата до потребителя, те минават поне през 10 ръце. Трудът е тежък, много, и затова искам специално да изкажа благодарност на ромите. Ако не са тези хора в нашия бизнес, той просто няма да съществува.

darva_firma (2)


image0 (9K)