Защо големите очи привличат мъжете

Големите очи, извитите вежди, дългите мигли, сочните устни и малката брадичка са все черти, които привличат изключително много вниманието на мъжете, а и не само на тях. Те са част от така нареченото „бебешко лице“, което се счита за една от най-привлекателните комбинации от черти на лицето. Неслучайно уголемените очи присъстват и в някои приложения за снимки, които оптично увеличават очите и поставят акцент върху тях.

Големите очи се считат за част от „бебешкото лице“, което е изключително привлекателен атрибут, казва експертът по невербална комуникация Каролайн Кийтинг през BBC, цитирана от healthdigest.com. Тя казва още, че с тези черти се описва не само бебешкото лице, но и това на супермодел в зряла възраст. Ето защо тези черти са общовалиден символ на привлекателност.

Според проучване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, големите кръгли очи с бебешко изражение се свързват с привлекателни черти, свързани с детската наивност, честност, доброта и топлина.

Бебетата се считат за сладки и невинни по цял свят. Видът на техните черти обикновено прави хората по-щедри, добри, по-щастливи, карат ги да се усмихват, щом ги видят. Това обяснява защо бебешкото лице е значително по-привлекателно от това на възрастен. Това автоматично прави и големите кръгли очи по-привлекателни, според BBC Future.

Том Харли, преподавател по психология в Университета в Йорк, Великобритания, споделя пред healthdigest.com, че големите очи се смятат за привлекателни от много отдавна. Той е съавтор на проучване, в което той и колегите му разглеждат 1000 лица с различни черти и се опитват да открият кои са чертите, които предизвикват най-голяма реакция у хората. Според резултатите, малките очи предизвикват най-малък интерес, докато големите се радват на голямо одобрение.

Въпреки това, ако малките очи са в съчетание с усмихнато лице, реакцията отново е положителна.

Според Business Insider Australia, големите, ясни очи са привлекателна черта, подобна на гладката кожа, изпъкналите скули, както и приятната миризма на тялото. Все пак, личността играе съществена роля във възприятието на околните за вас. Мозъкът има инстинктивната функция автоматично да бъде привлечен от хубави хора с красиви правилни черти и добро поведение, както и да пренебрегва такива с неприятно излъчване.

Ако имате големи, топли и ясни очи, вероятно се радвате на добро внимание и одобрение от околните.

az-jenata.bg

 


image0 (9K)