Защо гръмва бойлера

Бойлерът е основен електроуред, присъстващ в почти всяко домакинство, осигуряващ топлата вода за нуждите на семейството

Той е обаче колкото полезен, толкова и опасен, ако не е в изправност, не е монтиран правилно или е стар модел. Вероятно сте попадали на медийни статии за гръмнал бойлер и щетите, които е нанесъл не само на конкретния дом, но и на съседните имоти, пише Actualno.com

Да, бойлерът гърми, подобно на бомба, но това се случва рядко при новите модели, предлагани на пазара. По-голяма опасност съществува при старите бойлери, което означава да боравите с тях с повишено внимание, за да не създадете опасност не само за имуществото си – своето и на съседите – но и за живота на семейството си. Ако знаете от какво може да гръмне бойлер, ще сте информирани на какво да обърнете внимание, за какво да внимавате и откъде произтича опасността, както и ще разпознаете навреме предупредителните знаци, че уредът е в неизправност, за да предприемете мерки, преди да се е превърнал в непосредствена опасност за здравето, живота и имота ви.

От какво може да гръмне бойлер?

1. Първо ви съветваме да закупувате този уред само нов и само от утвърдени магазини. Покупката на бойлер втора ръка от непознат е опасно начинание, което може да има трагичен край. Добре е и да подмените своя бойлер, ако е прекалено стар модел, тъй като при моделите, които вече не се произвеждат и са на няколко десетилетия, опасността да се превърнат в бомби е значително по-голяма.

2. Монтажът на бойлера е втората важна стъпка, осигуряваща безопасността. Той следва да се извърши от специалист. Това важи и за самия монтаж, гарантиращ, че уредът няма да се отзове на земята, и за свързването на бойлера към тока и водата. При свързването към електричеството е от ключово значение да бъде занулен или заземен, за да не съществува риск да ви убие или нарани сериозно токът, докато ползвате топлата вода. Заземяването се извършва към земята, а при зануляването се използва автоматичен предпазител, който изгаря, за да бъде предотвратен токов удар. И в двата случая ви съветваме да се обърнете към експерт и специалист за извършване на тези дейности, за да не се чудите от какво може да гръмне бойлер.

3. Бойлерът може да е опасен или да гръмне и ако защитите му не сработят. Новите модели имат няколко поредни защити и е изключително и почти невъзможно да не сработят всички те едновременно и да се стигне до инцидент, но при старите не е трудно да гръмне и да срути стените на дома ви и тези на съседите. След нагряване до 50-60 градуса първата защита се включва и бойлерът угасва. Ако тя е развалена, нагряването продължава до 70 градуса, при които се активира защитният терморегулатор – втората защита, предпазваща уреда от гръмване. Ако и тя не работи, има и трета, действаща на 90 градуса. Ако тези защити не функционират, бойлерът ще гръмне.

4. Друга причина, която обяснява от какво може да гръмне бойлер, е високото налягане, което се образува при високата температура. Ето защо на бойлера има защитен клапан, който при определено налягане се задейства и освобождава натрупаното налягане, с което не позволява на бойлера да гръмне. Обърнете внимание на клапана, който източва бойлера при опасно високо налягане. Ако виждате, че капе вода от него – не се опитвайте да я спрете, тази капеща вода ви защитава от взрив на бойлера. Направете профилактика, за да проверите има ли технически неизправности, които следва да отстраните. Ако се опитате да спрете капещата вода, която тече в банята ви от клапана, мокри и дразни с шума си, вие всъщност премахвате последната защита на бойлера си и го превръщате в бомба.

5. За да сте сигурни, че уредът ви е безопасен, не пропускайте редовните прегледи на изправността му, извършени от специалист, и не се къпете на включен бойлер, ако нещо в състоянието му ви съмнява.

https://www.dunavmost.com/====… Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)