България

Защо да е лошо, че идват толкова много руснаци?

Заради големия брой руснаци по българското Черноморие на мнозина им се привижда нещо като „руска окупация“. Но защо да е лошо, че идват толкова много руснаци? Лични впечатления на Александър Андреев:

„Руска окупация!” – ще чуете често, когато става дума за руските туристи и заселници по българското Черноморие. Това тревожно възклицание на пръв поглед стъпва върху очевидни факти: селища като Поморие или Кранево, например, през лятото наистина приличат на „Задунайски губернии” – руският език доминира не само по плажовете и в ресторантите, но и по табели, рекламни пана или в търговската мрежа, където продавачите автоматично те посрещат с „Добрый день!”.

Вярно, като общ брой руснаците са по-малко от германците, но докато от германците (почти) никой не се страхува, руските туристи често биват използвани като плашило в политическите дебати или пък (отчасти съвсем незаслужено) отнасят какви ли не подигравки и враждебности, извиращи главно от годините на съветската доминация в България.

За силата на предразсъдъците

Погледнато обективно, руските туристи и заселници не са нито по-лоши, нито по-добри от германците и скандинавците или от все по-многобройните румънци, поляци и чехи. Хората плащат за почивката си, харчат пари в курортите, а някои и купуват имоти, каквито българите усилено строят и предлагат за продажба.

Сред предубежденията към руснаците често ще чуете обвинението, че са пияници. Да, мнозина от тях не са врагове на алкохола. Наскоро в малко българско магазинче изчаквах руско семейство, което купуваше няколко литра от най-евтините български спиртни напитки, плюс голямо количество бонбони и вафли – много захар и алкохол наистина е древна руска рецепта за справяне със студа и неволите. Но нима германските или английските тийнейджъри в Слънчев бряг и Златни пясъци са членове на трезвенически дружества?

„Руснаците са простаци, нямат никакви обноски!” – бърчат нос доста българи, когато на съседната маса в плажното капанче се настани руска компания. Това предубеждение също е подвеждащо, макар и не съвсем безпочвено. Да, руснаците понякога нямат маниери, поръчват несъвместими храни и напитки, държат се грубо с персонала. Но същото може да се каже и за част от по-зле възпитаните и по-необразовани туристи от Западна и Средна Европа, които също сядат на първата си бира още в 9 часа сутринта. Да не говорим пък за някои български туристи, представители на различен антропологичен вид, които народът мило нарича мутри и мутреси – и които по плажовете оставят след себе си широка диря от пластмаса, мазна хартия и олигавени с червило цигарени угарки.

Александър Андреев

Хора като всички други

Всъщност масовият руски турист по българското Черноморие е обикновен и симпатичен човек, представител на тамошната средна класа. На плажа все още ще видите дори руснаци, които четат книга – екзотична гледка сред масите хора, взрени в своите мобилни устройства. Разбира се, срещат се и предполагаеми олигарси, чиито гигантомански строителни проекти по крайбрежието са уникални по грозота и кичозност. В споменатото вече Кранево се издига петзвезден хотел, облепен и обграден с гипсови афродити и аполони, а стаите навяват асоциации за скъп публичен дом или за евтин холивудски филм. А в подножието му, в гротескно съжителство с плажа, току-що беше открит гигантски покрит зимен стадион със стандартна пързалка и трибуни за многохилядна публика, пред които възникна и олимпийски плувен басейн. За щетите, нанесени на дивата природа, за разкопките, калта и прахоляка посред летния сезон да не говорим… Но кичът и грандоманията също нямат отечество, както знае всеки, който е виждал поне по телевизията кадри от Лас Вегас или пък от китайски увеселителен парк.

С две думи: руските туристи и заселници по българското Черноморие не са някакво зло – те са икономически фактор, който натежава още повече поради близостта на езиците, религията и културата. Местните хора вече добре го знаят и печелят от това. Кой може да има нещо против?

Източник: Дойче Веле

Иван Дарийков

Recent Posts

От днес: Билетите по някои линии на БДЖ скачат с 20%

Разходите на дружеството драстично са се увеличили...

2 минути ago

Валежите се завръщат в сряда

Днес температурите ще са от 21 до 27 градуса...

16 минути ago

След успеха на второто издание на WorkIn Stara Zagora, следва продължение

След успеха на второто издание на WorkIn Stara Zagora, следва продължение, съобщиха за ЗАРАТА Две…

48 минути ago

От „Мама и Аз“ питат Радев: С какво пречим на държавата?

Според лечебното заведение "държавният глава е започнал кампания"...

55 минути ago

Културен афиш на Стара Загора: 7-12 май

Културен афиш на Стара Загора: 7-12 май, съобщиха за ЗАРАТА Тревненска школа. Интериорен дизайн, дърворезба,…

3 часа ago

Красимир Вълчев: България има нужда от отговорно управление и експериментите трябва да спрат

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС в Стара Загора: България има нужда…

3 часа ago
image0 (9K)