Защо децата боледуват и през лятото?

По принцип лятото е прекрасно и лежерно, но когато имаме малки деца това невинаги е така

 „Зимните“ вируси ги няма, но лятото ни дебне с други неприятности, пише д-р Павлина Андреева в  Edna.bg. Силното слънце и жегата потискат и без това незрялата имунна система на децата и те боледуват. Затова бъдете внимателни, вместо блажена почивка да не се наложи да тичате по доктори.

Не е разумно кърмачета и малки деца до 2 години да се водят на море. Пътуването е дълго, силното слънце на плажа е прекалено изтощаващо за тях, а топлият памперс още повече усложнява нещата. Нежната детска кожа много лесно изгаря, кърмачетата до 1 годинка не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина.

„Летните“ вируси са основна причина за неприятности през лятото. Повръщане, разстройство, температура, афти, обриви вгорчават почивката през летните месеци. Вирусите лесно се разпространяват, когато има много деца на едно място. Храната също може да е източник на зарази, а когато сме на почивка не се знае какво е качеството ѝ в заведенията, как се е съхранявала в жегата. Малките деца, особено кърмачетата, много лесно се обезводняват и един такъв вирус обикновено ги вкарва в болница. Затова внимавайте с храната, а хигиената е задължителна.

Друг виновник за болести през лятото е изпотяването. Залисани в игрите, често малките деца забравят да пият течности, а се потят обилно и се обезводняват. При бебетата това става още по-лесно, те имат относително по-голяма кожна повърхност, за капак имат и памперс, който ги затопля допълнително. А се знае, че обезводняването води на нарушение на метаболизма и организмът страда. Става по-податлив на инфекции или трудно се справя с наличните.

Децата най-много се потят по главичките и ако са с по-дълги коси дори няма да забележите изпотяването. Затова оставете бабините деветини, че до една година децата не се подстригват, скъсете косичката през жегите, за да не се мъчи детето. За да не берете ядове посред лято, винаги имайте подръка вода. Иначе сега е време за закаляване, водата да е студена, но не ледена от хладилника, давайте по малко сладолед, той обаче не трябва да се дава на прегряло, изпотено дете и не трябва да е дълбоко замразен. Най-добре да се хапва с лъжичка на малки порции, при загребването сладоледът се отпуска, става по-топъл.

Климатиците и вентилаторите не са безобидни, но без тях не може. Важното е да се използват така, че да не вредят на децата. Което значи да не духат директно в детето и да не са прекалено силни. Застрашени са децата предразположени към хреми и тези със синузит. Същите могат да пострадат и ако се къпят по-дълго в морето при силен вятър. За да нямате неприятности, дръжте децата далеч от климатиците, а бебетата най-добре да се охлаждат чрез климатик в съседната стая.

При дълго пътуване с кола с малко дете, правете почивка на всеки  1- 2 часа и изведете детето навън на сянка. Така то ще си „почине“ от климатика. Той трябва да е включен така, че да духа на предното стъкло на колата, а детето да седи на задната седалка. При силен вятър съкратете къпането в морето, а детето със синузит по-добре да не влиза, обостряне на болестта в кърпа му е вързана.

Източник: https://www.dunavmost.com/ .


image0 (9K)