Защо изпитваме лъжливо усещане за вибрация на телефона, когато никой не ни звъни?

Вероятно почти на всеки се е случвало да изпита лъжливо усещане за вибрация на телефона, когато всъщност никой не ви звъни. Не само вие халюцинирате, че някой се опитва да осъществи контакт с вас, пише Profit.bg.

Психологът Дейвид Ларами пръв посочва чувството на тревога, свързано с позвъняването по телефона, през 2007 година в дисертация, посветена на употребата на мобилни устройства и поведението на потребителите. През 1996 година за първи път е установен „фантомът на синдрома на пейджъра“.

89% от тестваните хора са проявявали в някаква степен фантома на вибрацията на телефона, като средно феноменът е наблюдаван веднъж на две седмици.

Този тип тревога е диагностицирана както по отношение на телефоните, така и на пейджърите. При 68% от тестваните възрастни хора е налице халюцинация за позвъняване.

Защо хората усещат вибрации, когато такива въобще няма?

Според някои учени объркването може да се дължи на неправилно интерпретиране на подаваните сензорни сигнали от мозъчната кора. В случая с вибрацията мозъкът погрешно интерпретира външни дразнители и предлага хипотеза, че става дума за мобилния телефон. Същинският стимул остава непознат.

В същото време човек изпитва характерните за вибрацията симптоми – размърдване на дрехата, контракции на мускулите и други стимули. Според скорошно изследване на университета в Мичиган тревогата по отношение на мобилните телефони може да е свързана с несигурност.

Именно хора, изпитващи обичайна тревожност, са по-склонни да си въобразяват, че телефонът им звъни или получават съобщение. Обяснението звучи логично. Ако сте неуверени в романтичната си връзка, по-вероятно да сте обсебени от нея и да се запитвате защо партньорът ви не звъни.

Така проверявате все по-често устройството, очаквайки позвъняване или съобщение. Фантомните съобщения се свързват с нетърпеливо очакване или пък загриженост.

А знаете ли кой е най-добрият начин да се справите с фантомните вибрации? Бъдете супер сигурен и уверен човек и не се поддавайте на тревогите. Или пък можете просто да преместите телефона си в друг джоб…


image0 (9K)