Здраве

Защо ни се струва, че „пропадаме“, преди да заспим?

Потапянето в мекото легло и лекото отпускане в съня са една от най-приятните емоции, които изпитваме. Те обаче могат да бъдат помрачени от неприятни усещания, като например чувството, че пропадаме в бездна.

[ad id=“225664″]

Учените наричат този феномен „хипнагония“. Той често е придружен от визуални халюцинации, натрапчиво усещане за опасност и краткотрайна парализа, предизвиквайки специфични конвулсии в тялото ни. Тогава мускулите на тялото ни несъзнателно се свиват много бързо, почти като спазми, пише The Conversation.

Каква е причината за това?

Смята се, че това стряскане на сън е свързано с най-малко две функции. На първо място, това внезапно събуждане ни позволява да проверим обстановката около нас за последен път и да се уверим, че е наистина безопасно да заспим.

[ad id=“263680″]

Друга предполагаема еволюционна функция е, че това ни позволява, или поне е позволявало на нашите древни предци, да проверят стабилността на позицията на тялото преди заспиване, особено ако са се опитвали да заспят върху дърво.

Има и трета основна теорията, според която хипнагогното пропадане е просто симптом на нашата активна физиологична система, която най-накрая се предава на желанието за сън и преминава към състояние на отдих.

Изследователите предполагат, че кофеинът и други стимуланти, както интензивните тренировки или повишените нива на стрес в организма допринасят за появата на това явление. Други причини могат да бъдат прекалено голямата умора, недоспиването и хаотичните времена на лягане и ставане.

[ad id=“236993″]

Според специалистите, спазването на приблизително едни и същи часове на лягане и ставане помага за избягването на този феномен. Хипнагогното пропадане може да бъде предизвиквано и чрез стимулиране на сетивата по време на периода преди заспиване. Затова е препоръчително да се спи на по-хладно, тъмно и тихо място.

Що се отнася до храненето, това усещане се може да е свързано също с дефицит на магнезий, калций и желязо в тялото.

Учените посочват, че по темата има малко изследвания, вероятно защото хипнагонията се смята за нещо напълно нормално от еволюционна гледна точка.

nauka.offnews.bg

Arhiv

Share
Published by
Arhiv

Recent Posts

Великденски футболен турнир събра над 150 деца от 15 отбора в Стара Загора

  В Стара Загора се проведе Великденски футболен турнир за деца набор 2015 и 2016…

7 минути ago

ЦИК разяснява: Как ще различаваме бюлетините за НС и ЕП?

Росица Матева: Ще се използват около 9800 машини...

24 минути ago

В София поставят украса за великденските празници

Декоративни яйца са украсени с естествени цветя...

27 минути ago

Пожарната с близо 1900 проверки на храмове, хотели и хижи

Целта е осигуряване на безопасността за Великден...

35 минути ago

ДНК анализът доказа: Велико Минков е баща на детето на Габриела Славова

Той не я е търсил през тези два дни, в които е на свобода...

36 минути ago

Златни медали донесоха в Стара Загора възпитаниците на ГПЧЕ „Ромен Ролан“

Отборите на старозагорското училище ГПЧЕ „Ромен Ролан“ завоюваха първите места по бадминтон за юноши и…

37 минути ago
image0 (9K)