Защо някои хора изглеждат млади, а други не

Не всички стареят еднакво

Най-често това е въпрос на наследственост, но е възможно да се удължи младостта на клетките и целия организъм със собствени сили.

През 2015 г. международен екип от учени от Университета Дюк, Еврейския университет в Йерусалим и Кралския колеж в Лондон анализира данни от около хиляда жители на малкия новозеландски град Дънидин, родени в периода 1972-1973, разкрива Новото познание

Участниците в експеримента били на възраст от 26 до 38 години. Дванадесет години те били наблюдавани отблизо.

В началото на изследването геронтолозите измерили дължината на техните теломери – крайните участъци на хромозомите, които се скъсяват по време на всяко клетъчно делене и се смятат за една от главните причини за стареене.

След това десетилетие били наблюдавани по 18 биомаркера (кръвно налягане, скорост на метаболизма, ниво на холестерол, работа на черния дроб, белия дроб, бъбреците и др.).

Редовно изчислявали биологичната възраст на участниците и скоростта на стареене на организма.

В допълнение, всички доброволци на възраст от 38 години били тествани за психологическа възраст.

Оказало се, че някои от изпитваните стареели почти 3 пъти по-бързо от останалите, като за 12 месеца остарели с три години.

Други преживявали годината за 16,5 месеца. Когато участниците станали на 38 години, възрастта им варирала от 28 до 61 години.

Скоростта на стареенето им зависела само 20% от генетиката. По-голямо значение имали занимаването със спорт, правилното хранене, редовните медицински изследвания, отказа от пушене.

По-бързо стареели тези, чиято психологическа възраст изпреварвала фактическата.

Движението е живот

Биологическата възрастна тези, които се намирали в седящо положение повече от 10 часа в денонощието, била средно с 8 години повече.

Физическите упражнения и високото ниво на активност в напреднала възраст активирало тена NFR1, защищаващ краищата на молекулите на ДНК от увреждания.

Заниманията със спорт повишават активността на тимуса, където стволовите клетки се превръщат в Т-лимфоцити.

С годините този орган намалява по размери, освен при тези, които активно се занимават със спорт.

При тях даже на преклонна възраст тимуса произвежда толкова клетки на имунната система, колкото тимуса на младите.

Нивото на холестерола при спортистите било много по-ниско, като при мъжете се запазвало високо и нивото на тестостерона.

По-малко захар, повече орехи

Сигурен начин за продължаване на младостта е да се намали консумацията на сладки неща.

При дроздофилите високото съдържание на захар влияело на работата на гена FOXO, който влияе силно на процеса на остаряване.

А излишъкът на захар потискал нормалната активност на гена FOXO (при дрозофилите — dFOXO, аналог на човешкия FOXO1), който учените свързват с процесите на стареенето.

Вместо захар учените препоръчват продукти богати на уролитин – орехи, нар, ягоди.

Продължителността на живота увеличава лютия пипер, по-точно съдържащия се в него алкалоид капсаицин.

Той пречи на затлъстяването и снижава заболяемостта от сърдечно-съдови и белодробни болести.

Най-важното правило. Да не се нервирате!

Колкото по-малко се нервира човека – толкова по-бавно старее. Депресията и стреса могат да предизвикват изменения в работата на гена ANK3, отговарящ за функционирането на клетъчните мембрани.

При хора преживели тежък стрес, депресия, опити за самоубийство, се наблюдава повишена активност на ANK3 още в млада възраст.

Може би кллючът към дълголетието е именно в този ген. Неговото отключване в Caenorhabditis elegans значително увеличило продължителността на техния живот.

По подобен начин действал и антидепресанта миансерин, снижаващ активността на ANK3.

Дали ще се съобразите с всичко това и какъв живот смятате да живеете си е изцяло ваш избор.

https://www.dunavmost.com/====… Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)