Защо партиите не намериха диалог и в 46-ото НС?

Дните на 46-ото НС са преброени и скоро и то ще отиде безславно в историята. Кой трябва да поеме политическата отговорност, че за втори пореден парламент не се състави кабинет?

„Всичко стартира с акцент върху разделението. Президентът отказа да изпълнява своите функции, които имат за цел да намират баланса, да търсят решения, да извличат позитивното от сблъсъците и да го поставят на масата за преговорите“, заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в „Денят ON AIR“.

По думите ѝ в момента, в който президентът е заел страна, се е получила ситуация, в която гражданите са се поляризирали. „Сегашният парламент е продукт на всичко това, което се случи през последните няколко години“, уточни тя.

Според ПР експертът Нидал Алгафари пък е виновен „нашият суверен, както обича Слави да се изказва“. „Този суверен избра такова Народно събрание. Това са първите виновници. Вторите са тези, които не гласуваха и не се интересуват по никакъв начин от политическия живот. Това са причините да имаме този шантав парламент“, каза Алгафари. И добави, че по-голяма вина имат Бойко Борисов, Ахмед Доган и Корнелия Нинова.

„Това са хората, които имайки зад себе си стабилни партии, партии с опит, минало, със структури и ясни политики, трябваше да намерят начин да се разберат. А не да очакват „Демократична България“, хората на Мая Манолова или Слави да направят нещо за кабинет“, уточни ПР експертът.

Според проф. Христова партиите са крайни индивидуалисти и искат най-много да наложат собствената си визия. „Аз уважавам позицията на Трифонов затова, че той иска една партия, която е най-голямата, да поеме отговорността за управлението“, добави политическият психолог пред Bulgaria ON AIR.

A относно евентуален политически проект на Кирил Петков и Асен Василев, Христова каза, че изглежда сякаш президентът би го подкрепил.

„Нормално е да се допусне това. Те са част от служебното правителство, чийто ментор е Радев. Не съм убедена, че той има интерес от такава партия. Партия, която ще вземе избиратели от ДБ, БСП, от негласувалите и може би от ИТН. В крайна сметка всички тези хора са за Радев, тук стои големият въпрос дали той ще остане за втори мандат“, категорична бе проф. Христова.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)