Защо Петър Василев е свален от ефир през 1996-а и кой му лепнал прякора Петела

Легендарният журналист Петър Василев получи награда си от анкетата на БЛИЦ за най-добър футболен тв коментатор за 2019 година. Той посети редакцията на медията и се срещна с шефа на спортния отдел Румен Илиев, който му връчи шампионския плакет.

Василев даде блиц-интервю

-Дата и място на раждане?
-24 май 1960 София. Роден съм на 100 метра от Българската национална телевизия.

 -От коя дата и година работите в БНТ?
– От 1 декември 1990 година.

Дата и място на първия футболен мач, който коментирахте на живо по БНТ?
-Беше през есента на 1991 година. Дебютирах в ефир на мача ЦСКА – Ботев (Пловдив) на стадион „Българска армия”.

-Кои са вашите учители в занаята?
-Николай Колев-Мичмана и Никола Ексеров.

-Кои са вашите ученици в занаята?
-Не са един или двама. Те да кажат…

-Понеже наградата ви е за най-добър футболен тв коментатор, ще ви попитам колко световни и европейски първенства сте коментирали в ефир на живо, без да включваме олимпийските игри?
– Общо 11. Пет европейски (1992, 1996, 2000, 2004, 2012) и шест световни първенства (1994, 1998, 2002, 2006, 2010 и 2018)

-Кой е най-скучният мач, който сте коментирали?
-Не са един и два. Но аз не ги помня. Такива мачове ги изтривам и махам от паметта ми.

-А най-зрелищният?
-В Кардиф на 14 декември 1994 година, когато България победи Уелс с 3:0 в европейска квалификация. Трифон Иванов, лека му пръст, вкара феноменален гол, а Емо Костадинов и Ицо Стоичков също се разписаха.

-Най-големият ви гаф в ефир?
-Не съм имал чак толкова голям гаф, но има една история, която е стряскаща и сега ще ви я разкажа. Наказван съм затова, че не съм оплюл в ефир Димитър Пенев и още петима от националите – Любо Пенев, Ицо Стоичков, Краси Балъков и Трифон Иванов.

-Моля?
-Да, да, така е. Случаят е следният. На европейското първенство през 1996 година националите паднаха от Франция с 1:3, а Любо си вкара прословутия автогол. Коментирам мача, а след неговия край Павката Бошнаков, лека му пръст, прави интервю долу на пистата с Пената. В същото време на мен ми предават в слушалките, че съм свален от ефир. Заповедта била издадена на секундата от тогавашния шеф на телевизията Иван Токаджиев. Причината – не съм критикувал остро. Или по-скоро – не съм оплюл треньора и въпросните петима футболисти за слабото представяне и за загубата. Токаджиев казал: „Тоя да сваля слушалките и повече да не съм го видял!”. Не знаех дали да вярвам на ушите си. Известният журналист Борислав Константинов тогава имаше мобифон. Помолих го да звънна на Токаджиев, за да разбера какво става. Обадих се, а от отсрещната страна босът ми отговори: „Утре ще взема крайното решение, но вървим към раздяла!”. На другия ден пак се чух с Токаджиев, който заяви следното: „Има лека промяна. Няма да коментираш повече мачовете, но можеш да останеш в Англия на европейското първенство, за да помагаш на колегите”. Отговорих му, че няма какво да помагам и на другата сутрин си хванах самолета и се върнах в България. След няколко дни, помня, че беше понеделник, се явих в кабинета на Токаджиев. Попитах го: „Как ще си говорим – като шеф с подчинен или като мъже?”. Той отговори: „Като мъже”. Мъжкият ни разговор обаче няма да ви го пресъздам. Той беше написал заповед за уволнението ми, която аз отказах да подпиша. Но след десетина дни ми се обади и ми каза, че е скъсал заповедта.

-Най-красивото място в света, което сте посещавали в ролята ви като коментатор?
-Сидни, Австралия. Това е най-доброто място за живеене в света. Бях там през 2000 година, когато отразявах летните олимпийски игри.

-Вашият Топ 5 на най-добрите футболисти в света, които сте гледали?
1. Диего Марадона, 2. Христо Стоичков, 3. Атанас Михайлов, 4. Христо Бонев, 5. Йохан Кройф.

-Защо Петела?
– Дядо ми се казваше Петър, а аз съм кръстен на него. Викаше ми: Петьо, Петльо, Петленце. После това му обръщение започнаха да го използват всички в моята фамилия. Всеки викаше: „Петле, ела тука. Петле, свърши това, Петле, донеси онова”. Приятелите ми го чуха и така и до днес.

-Кога Господ пак ще е българин в родния футбол?
-Категорично никога с  такова управление и с този футболен материал!
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ


image0 (9K)