Плачещият човек е напълно здрав, а избликът от сълзи е нормална психофизична реакция към стреса, казва американският лекар Джоди де Лука, клиничен невропсихолог от Питсбърг.

[ad id=“225664″]

Когато сме сериозно пренапрегнати, ние не можем да си помогнем с нищо друго така добре, както да се наплачем. Организмът ни използва този процес, за да се разтовари от стресовата ситуация, защото в противен случай силният стрес може да нанесе удар по имунната ни система, казва специалистът.

Що се отнася до плача, риданието или истериката, то когато са малки – и момченцата, и момиченцата плачат еднакво. Впоследствие обаче една биологична особеност определя известна тенденция жените в репродуктивна възраст да плачат много по-често от мъжете.

[ad id=“236993″]

Причината е в това, че след полово съзряване хормонът пролактин в женският организъм е много повече, отколкото в мъжкия. А този хормон е основният „стимулатор” на емоционалните сълзи. Затова експертите смятат, че тъкмо заради хормоналните особености жените „генерират” сълзи много по-често и по-бързо.

Способността да се плаче се е развивала у човек в процеса на еволюцията, за да могат хората да отправят ясно невербално съобщение „Имам нужда от внимание!”, обяснява де Лука. Защото сълзите в повечето случаи предизвикват съчувствие у другите.

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Костов уклончив ще подаде ли оставка или не

Той остава треньор на "Левски" "още 4-5 дни"...

33 минути ago

Петков за казуса „Корал“: Това е провокация, не ви ли е срам, честно…

Лидерът на ПП не може да повярва, че вече трети ден това е новина...

37 минути ago

Акула се появи на плажа в Бургас

Черноморските акули обаче са безобидни...

51 минути ago

Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка

Пострадала е и възрастна жена...

2 часа ago
image0 (9K)