Защо Русия ще пропусне Олимпиадата и Световното по футбол

Арбитражният спортен съд потвърди забраната на спортисти да участват на големи първенства от името на Русия като санкция срещу държавната подкрепа за употребата на допинг. Съдът обаче намали наполовина наказанието от четири на две години.

Базираният в Лозана, Швейцария, съд обяви в четвъртък, че намаляването на срока на наказанието не означава оневиняване на Русия. Забраната ще изтече на 16 декември 2022 г.

Това означава, че руски състезатели няма да участват на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио, които бяха отложени за 2021 г. заради пандемията от COVID-19. Забраната означава също, че руският национален отбор по футбол не може да участва в Световното първенство в Катар през 2022 г.

Световната антидопинг агенция (WADA) наложи 4-годишната забрана през декември 2019 г., когато тя обвини руската антидопинг агенция, че не изпълнява задълженията си и манипулира взимането на проби.

Руският президент Владимир Путин определи забраната като „политически мотивирана“, която „противоречи“ на Олимпийската харта.

         “ Русия е манипулирала данните
            от допинг пробите, като са
            използвани дори фалшиви проби.

Заключенията на WADA твърдят, че Русия е манипулирала данните от допинг пробите, като са използвани дори фалшиви проби, а досиетата на положителните случаи са били изтривани.

Съдът обяви, че е наложил наказание, „за да обърне внимание колко сериозна е невъзможността да се гарантира честността в спорта“.

„Решението взима предвид пропорционалността на наказанието и необходимостта да стимулира културна промяна и да окуражи следващото поколение руски спортисти да участват в чисти състезания“, каза съдът.

Президентът на WADA Витолд Банка коментира, че е доволен от спечелването на „това знаково дело“, но в същото време е разочарован, че съдът не е наложил всичките му препоръки.

„Въпреки това, имаме най-строгите последствия, които някога са налагани над държава заради нарушения с допинг“, каза Банка.

Забраната означава, че Русия няма да може да използва националното си знаме и химн по време на големи международни състезания за период от две години.

Спортистите, които могат да докажат, че не са участвали в скандала, ще имат право да се състезават под неутрален флаг. Те ще могат да носят екипи с руските цветове, но няма да могат да носят руското знаме или друг символ. Ако на екипа им присъства думата „Русия“ на какъвто и да е език, тя трябва да е с по-малки букви от надписа „неутрален състезател“ на английски език.

Русия също няма право да е домакин на международни състезания за две години.

„Това изпраща ясно послание, че институционализираната измама и целенасочените усилия за подкопаване на световната система срещу допинга няма да бъдат толерирани“, каза Банка.

Руската антидопинг агенция каза, че е частично доволна от решението на съда. Възможността на „чистите“ спортисти все пак да участват е „победа на здравия разум“, се казва в съобщение на агенцията.

На зимните Олимпийски игри в Южна Корея през 2018 г. над 160 руски спортисти участваха под неутрален флаг.

Травис Тайгарт, ръководителят на Американската антидопинг агенция, нарече решението за съкращаване на срока на наказанието „катастрофален удар по честните състезатели, интегритета на спорта и върховенството на закона“.

Адвокат на Григори Родченков, бивш ръководител на антидопинг лаборатория в Москва, който пръв сигнализира за аферата, коментира, че решението на съда показва, че той „няма желание или не може да погледне сериозно на систематичните и дългогодишни криминални дейности в Русия“. В разпространената позиция на Джим Уолдън се казва, че решението е взето въпреки „достатъчното доказателства“ за корупция и измама с допинга в Русия.

САЩ приеха наскоро законодателство, което им дава право да наказват тези, които организират допинг схемите, а не самите спортисти. Законът носи името на Родченков.

Забраната на Русия да участва в големи лекоатлетически състезания е от 2015 г. Световната федерация по лека атлетика ще реши през март дали да допусне руски състезатели, които са доказано чисти, да участват като неутрални.

Русия обаче ще участва на отложеното за следващата година Евро 2020, защото европейската футболна асоциация УЕФА не е в списъка на „организатор на голямо състезание“ по отношение на допинга.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)