Защо Pfizer иска да ваксинира цял един град в Бразилия

Защо Pfizer иска да ваксинира цял един град в Бразилия

Градът, който може да стане експериментална лаборатория за света. Снимка:  Toledo Prefeitura

Град Толедо в югозападна Бразилия се превръща в експериментална лаборатория за света. Целта е да се проучи какво ще се случи, когато цялото население е имунизирано. Приблизително едногодишният експеримент, който фармацевтичната компания Pfizer се надява да използва, за да получи нови прозрения за ефективността и продължителността на ваксиналната защита за своите ваксини, ще започне в началото на ноември – при реални условия на живот.

Още по темата

Толедо има около 143 000 жители. Тук почти няма скептицизъм към ваксините. Около 99 процента от хората на възраст над дванадесет години в града вече са направили първата си ваксинация, повечето от тях с препарата на Biontech/Pfizer.

С повече от 600 000 загинали Бразилия е една от страните, най-силно засегнати от пандемията. Президентът Жаир Болсонаро омаловажава вируса от самото начало и критикува ваксинациите. Съвсем наскоро бразилските сенатори го обвиниха в престъпление срещу човечеството: в продължение на месеци президентът отказваше да поръча ваксините, въпреки че му бяха предложени от производителите, припомня германският Der Spiegel. 

„Ние сме единственият град в развиваща се страна, в който Pfizer извършва този вид изследвания. Това със сигурност се дължи и на начина, по който се справихме с пандемията. Ние наблюдавахме и документирахме вируса от самото начало. Знаехме за първия случай при нас и за по-нататъшния процес на заразяване. В сътрудничество с държавния университет тук успяхме да създадем епидемиологичен контрол и прозрачност“, казва Кучарски.

В града около 99% от хората на възраст над дванадесет години са ваксинирани поне с една доза, а над 60% – два пъти. Медицинският персонал и рисковите групи вече получават бустерни ваксини от Pfizer. В началото местните власти са инокулирали ваксините от Sinovac, AstraZeneca и Johnson & Johnson, но вече преминават изцяло към Biontech/Pfizer, каквито ваксини са получили около половината от хората.

Експериментът в Толедо не е първото масово изследване от този вид в Бразилия. В град Серана всички възрастни бяха имунизирани с ваксината от китайския производител Sinovac през зимата и пролетта. Експериментът показа голям успех: докато пандемията бушуваше в останалата част на Бразилия, броят на заразените, тежките заболявания и смъртните случаи от коронавируса в Серана спадна рязко. Габриела Кучарски, министър на здравеопазването в град Толедо, сега се надява на още по-добри резултати благодарение на ваксинацията Biontech/Pfizer.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)