За два дни – две изключителни признания за старозагорския поет Йордан Пеев!

Българският народ е казал: „Дават ли ти – вземай…“ За два дни – две изключителни признания и награди, това съобщи в социалната мрежа сам именитият старозагорски поет Йордан Пеев, получил своите поредни отличия.

На връх Шипка в събота, заедно с честванията от Шипченската епопея, седмото издание на Националния литературен конкурс за епическа поезия „полк. Георги Георгиев“ излъчи своя лауреат. Именно Йордан Пеев беше посочен от авторитетното жури за „пръв сред равни“, както той се изрази с уважение към таланта на колегите си. Наградена е книгата му “ Детонатор за глухарчета“.

Ето какво казва Пеев за отличието и споделената емоция:

„Трудно се описва чувството, когато стоиш и четеш стиховете си застанал на тази свещена земя, която изпълва сърцето с гордост, а очите със сълзи! От връх Шипка няма по-високо място в сърцето на всеки българин! Чутовен… Шипка е грамада от величие, саможертва, кръв и кости в името на една – едничка дума: Свобода!
Вечна слава на падналите опълченци и солдати, върху чиято храброст се възроди България! Бог да пази Родината…и ние с него… Шапки долу… На Шипка всичко е спокойно… Спете момчета…“

Организатор на Националния конкурс за епическа поезия „полк. Георги Георгиев“ е Народно читалище „Светлина-1861“ в град Шипка.

„Мислех си, че след Шипка нищо друго не може да ме развълнува, но съм грешал“, продължава поетът в неделя, само ден след преживяното на Шипка:

„Невероятен 22 август, в който получих Голямата награда в Международния поетичен конкурс: „Есенни щурци 2021г.“, Горски извор, в раздела Пеещи Поети за авторската ми песен „Българийо една“! Благодаря на организаторите и журито за наградата, както и на публиката за огромната радост и топлина, за аплодисментите, и сълзите в очите, които песента ми събуди!

Прегръщам всеки един есенен щурец с обич, както и всеки, който присъстваше в залата!Тази песен е песен за всички Български жени, които съдбата и нуждата изпратиха зад граница по различни причини, и които живеят и работят далече от Отечеството ни, без да забравят и миг за него… Тази песен е за небесната ми вуйна Стефка, която почти 30 години живя в Чикаго, но кръвта я върна в родната земя, за да остане в Родината завинаги… Бог да бди над нашите майки, сестри, любими и роднини, които са далече от страната ни, но са винаги с нас!“- завършва емоционално Йордан Пеев.

НЧ “Пробуда-1896” с. Горски извор, община Димитровград, организатор на конкурса за Пеещи поети „Есенни щурци“, отбелязва 125 години от своето създаване и на 25.09.2021г. ще бъде удостоено с отличието „Почетен знак на Община Димитровград”.

На Йордан Пеев да му са честити наградите и нека винаги намира вдъхновение, за да радва читателите си със своята изящна словесност и красиви стихове!

 


image0 (9K)