За красивата Ирина се жени цар Гавраил Радомир. Какво я свързва с днешна Стара Загора

Както ЗАРАТА писа, две български царици са свързани с побратимения на Стара Загора гръцки град Лариса. След съпругата на цар Самуил, това е Ирина, съпруга на цар Гаврил Радомир. Бракът с нея е втори за Гаврил Радомир, който преди това е женен за дъщеря на унгарския крал Геза Унгарски (971-997), но този брак впоследствие е разтрогнат.

За произхода на Ирина няма никакви исторически сведения. Единствено Йоан Скилица посочва, че след като Гавраил Радомир намразил и изгонил бременната си съпруга, „той взел Ирина, красивата пленница от Лариса“.

Въз основа на това съобщение, може да се предположи, че Ирина вероятно е била ромейка (за което може да се заключи от гръцкото й име) от Лариса, пленена при превземането на града от Самуиловите войски през 986 г., когато, както разказва Скилица, Самуил преселил жителите на града заедно „с целите им семейства във вътрешността на България“.

Агата, съпругата на цар Самуил. Връзката й с днешна Стара Загора

Ирина се жени за Гаврил Радомир около 999 г. От този брак се раждат петима синове и две дъщери, чиито имена не са известни.

Побратимените на Стара Загора градове. Лариса

През 1015 г. в българското царско семейство се разиграва поредната семейна трагедия — съпругът на Ирина е убит от братовчед си Иван-Владислав, който заема българския престол. В историческите извори действията на Иван-Владислав са представени като отмъщение за избиването на собственото му семейство по заповед на чичо му Самуил, което се случило около тридесет години по-рано. В своята хроника Йоан Скилица съобщава, че царица Ирина също става жертва на Иван-Владиславовата мъст наред с други членове на царското семейство, като зетя на Гавраил-Радомир – Иван Владимир.

Побратимени градове – що за „птица“ е това?

Новият български цар не се задоволява само със смъртта на Гавраил-Радомир и съпругата му, но и нещо повече, Иван-Владислав се погрижил да лиши потомците им от правата върху българския престол — най-големият от синовете на Гавраил-Радомир и Ирина, който дотогава е и законен престолонаследник, веднага след убийството на своя баща бил ослепен по заповед на Иван Владислав, „когато този убил Самоиловия син Радомир с жена му и зет му Владимир.“

 

 


image0 (9K)