„За приятелите – Брендо“. Как един български борец стана световна новина

Евелин Банев-Брендо по време на едно от заседанията на Софийския градски съд по делото му

Преди няколко дни световните агенции разпространиха новина за „пране на пари“, „наркотрафик“, „швейцарска банка“ и „български борец“. Дори само тези думи са достатъчни, за да предизвикат сериозен интерес. Но зад кратката новина се крие много по-интересна история, която може да съперничи на холивудски сценарий.

„Ръководени от Евелин Банев, за приятелите – Брендо, 40-годишн нахъсан бизнесмен, станал милионер чрез спекула, българите се превръщат в брокери.“

Цитатът е от книгата „Нула Нула Нула“ на световно известния италиански писател и разследващ журналист Роберто Савиано, чиито разкрития за мафията и наркотрафика му издействаха смъртна присъда от Камората.

„Нула Нула Нула“ е названието за най-качественото бяло брашно, но сред наркотрафикантите означава нещо много по-скъпо – най-чистият кокаин. Издадената през 2013 г. книга описва детайлно световната мрежа в разпространението на белия прах – от производителите в Латинска Америка, през брокерите, които организират пренасянето му през океaна, до купувачите на едро в Европа.

Евелин Банев е единственият българин, споменат в „Нула Нула Нула“. Савиано го описва като ръководител на група, отговаряща за транспортирането на кокаин от Карибите, Африка и Испания за няколко мафиотски фамилии в Италия. Факт, установен от карабинерите в Торино през 2005 г.

Седем години по-късно, през юни 2012 г., това разкритие довежда до мащабна операция на антимафиотите от Милано. Разкрита е престъпна мрежа, разпростряла се между България, Испания, Холандия, Словения, Румъния, Хърватия, Финландия и Италия. Арестуани са около трийстима души и са конфискувани седем тона кокаин.

Междувременно срещу Брендо започват три паралелни процеса в три държави, по които той вече получи окончателни осъдителни присъди за наркотрафик и пране на пари. Засега обаче не изтърпява нито една от тях, защото изчезна безследно след последното си публично появяване в Софийския апелативен съд през септември 2015 г. Това не му попречи впоследствие да напише книга и да купи хотел „Рила“ в София от укриващия се в Дубай хазартен бос и обвиняем Васил Божков.

I Предстоящото дело в Цюрих

Миналия четвъртък Евелин Банев се оказа част от новина, разпространена от Асошиейтед прес, макар името му дори да не беше споменато в нея. Офисът на главния прокурор на Швейцария обяви края на 12-годишно разследване за пране на пари от наркотрафик с участието на българската мафия. Обвинения бяха повдигнати на банката Credit Suisse, бивш неин мениджър и още няколко заподозрени. Описаната от разследващите схема е действала най-вече в периода между 2004 и 2008 г.

         “ Бившите състезатели
            по борба се превърнаха
            в символ на организираната
            престъпност в България.

Сред споменатите в обвинителния акт, внесен във Федералния наказателен съд в Цюрих, беше и „български борец“. Бившите състезатели по борба се превърнаха в символ на организираната престъпност в България в първите години след промените през 1989 г. Този генезис беше описан накратко и в официалното съобщение на швейцарската прокуратура от 17 декември.

Тя спести имената на обвиняемите, но огласи подробности от разследването, които разкриват достатъчно, за да стане ясно, че то се е занимавало именно с групата на Евелин Банев. Бивш състезател по борба от Тополовград, който е сочен от българските и международните служби като активен участник в трафика на кокаин в Европа през първото и началото на второто десетилетие на XXI век.

Брендо се издирва неуспешно от Интерпол от 2016 г. във връзка с трите му неизпълнени досега присъди. Една от тях беше произнесена от Касационния съд в Италия през 2017 г. – за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на кокаин. Именно този факт потвърждава, че споменатият от швейцарската прокуратура български борец е именно Банев.

I Обвиненията на швейцарската прокуратура

В официалното съобщение за края на 12-годишното разследване се казва, че от началото на 2000 поне до 2012 г. неназованият български борец „управлява йерархична криминална структура, която се занимава с трафик на кокаин и изпирането на пари от тази дейност“. Споменава се също, че е бил осъден на „дълги години затвор“ в няколко европейски държави, сред които Италия, „където през 2017 г. е признат за виновен за това, че е свързан с криминална организация“.

Въпросният българин е описан като човек, генерирал и изпрал огромни печалби от трафик на тонове кокаин от Южна Америка до Европа по въздух и море. Швейцарските разследващи твърдят, че между 2004 и 2007 г. проследените от тях доходи от наркотрафик са били внасяни в местни банкови сметки в банкноти в малки купюри с цел пране на пари чрез закупуване на недвижими имоти в Швейцария и България.

Разследването започва през 2008 г., като първоначално заподозрени са само споменатият борец и работодателят му. Вторият е осъден през 2017 г., след като пренася 4 млн. швейцарски франка в колата си от Испания до Швейцария. Впоследствие кръгът от разследвани включва бивш банков служител, мениджър в Credit Suisse, ръководителя на престъпната група, бившата му жена, финансовия му съветник и още няколко души.

Ключова роля е имал бившият ръководен кадър в Credit Suisse, който е помогнал на престъпната група да изпере около 16 млн. швейцарски франка, като не е сигнализирал компетентните институции за съмнителния произход на тези пари. Банката е обвинена за това, че между 2004 и 2008 г. е нарушила редица разпоредби за противодействие на прането на пари, включително собствените си вътрешни правила. Наред с това, Credit Suisse не е откликнала на искане от швейцарските власти за блокиране на 35 млн. франка на групата, вследствие на което те са били преведени в чужбина.

Швейцарските власти смятат, че българският борец е спомогнал за прикриването на престъпния произход на около 7 млн. швейцарски франка в периода от юли 2005 до април 2009 г. Официалното съобщение на местната прокуратура от 17 декември уточняваше, че разследването по случая е било разделено през декември тази година, тъй като „организаторът на групата“ няма как да бъде открит в кратки срокове. Затова е взето решение за внасяне на останалите обвиненият във Федералния наказателен съд в Цюрих.

I Съдебното минало на Евелин Банев

Фактът, че ръководителят на споменатата престъпна група към момента е неоткриваем за швейцарското правосъдие, също съвпада с обстоятелството, че Интерпол неуспешно издирва Банев от 2016 г. Последно той беше окончателно осъден на 6 години затвор за пране на пари от наркотрафик от Върховния касационен съд (ВКС) в България през 2018 г. В Италия и Румъния пък го очакват присъди от съответно 20 и 10 и половина години зад решетките.

         “ В крайна сметка
            Банев беше временно
            върнат от Италия, за
            да присъства на процеса
            си в България и така
            успя да изчезне.

Той беше задържан в България през 2012 г. и предаден на италинските власти за началото на делото му там. Впоследствие те отказваха да го пуснат обратно в София, където пък беше постъпило искане за екстрадицията му в Румъния. В крайна сметка Банев беше временно върнат от Италия, за да присъства на процеса си в България и така успя да изчезне.

През юли 2013 г. съдът в Милано за първи път осъди Брендо на 20 години затвор. През септември 2015 г. Касационният съд в Италия отмени присъдата и я върна за доразглеждане в Апелативния съд в Милано. На 23 март 2016 г. той обаче потвърди първото решение. През март 2017 г. Банев обжалва, но 20-годишната му присъда окончателно беше потвърдена от третата инстанция на 8 юни същата година.

Междувременно през юни 2016 г. българинът получи 14 години затвор от съдът в Букурещ по обвинение, че е организирал внасянето на над 51 килограма кокаин на територията на Румъния. Година по-късно Апелативният съд в румънската столица намали наказанието му на 10 години и половина.

В началото на 2013 г. Софийският градски съд осъди на 7 години и половина Банев за участие в организирана престъпна група, изпрала над 20 млн. лв. от трафик на наркотици, както и за извършването на повече от две финансови операции с пари, придобити отново от наркотрафик. На 17 март 2017 г. Софийският апелативен съд намали присъдата на Брендо на 6 години затвор, която впоследствие беше потвърдена от ВКС.

I Връзката със Стоян Мавродиев

Именно по това дело през 2013 г. като свидетел беше призован тогавашният председател на Комисията за финансов надзор (КФН), бивш изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) и ексдепутат от ГЕРБ Стоян Мавродиев. Той така и не се яви в съдебната зала, но в негово отсъствие стана ясно, че подписът му стои върху пълномощни на подсъдимата заедно с Брендо Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев – баща на убития ѝ мъж Константин Дишлиев.

„Държа на разпита на свидетеля Мавродиев, доколкото има негови подписи на документи, представени от „Куилин венчърс“ и „Фиделити ентърпрайсиз“, включително и документи, с които е дадено упълномощаване на Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев да представляват дружествата по банковите сметки в „Еръм банк“, заяви тогава пред СГС наблюдаващият прокурор по делото Мариана Станкова, цитирана в официален протокол.

Мавродиев обаче така и не изясни връзката си с въпросните две дружества, фигуриращи в обвинението срещу Банев, защото Станкова се отказа от разпита му. Според тезата на прокуратурата Брендо е извършил превод за близо 2 млн. лв. в швейцарска сметка на „Куилин венчърс“ през 2004 г., които след това са преведни на „Фиделити ентърпрайсиз“.

Самият Мавродиев публично декларира, че Евелин Банев не му е бил клиент, но никога не коментира причината да бъде призован като свидетел по това дело, нито фактите по делото, свързващи го със случая.

Борис МИТОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)