Здраве

За първи път в България излекуваха костни метастази на рак на простатата

За първи път у нас пациент е излекуван от костни метастази на рак на простатата, съобщиха от „Александровска“ болница. Там са готови да диагностицират и лекуват костни метастази по метод, който се прилага в света едва от 2 години.

Късметлията е лекар и се казва д-р Максим Малинов. „Оперирах се в Германия, след това се подложих на обичайната химиотерапия. Но ракът е от коварните. Много бързо метастазира и много често има т.нар. биохимични рецидиви. Тоест оперирана е простатата, никъде нищо не се вижда на резонанс с контраст и скенер нищо, но изследванията се влошават“, разказва историята си д-р Малинов пред БНТ.

„Всички образни изследвания са негативни, не можем да хванем къде е проблемът, тези пациенти обикновено остават нелекувани. В момента работим с универсален туморотропен радиофармацевтик, маркирана с флуор 18 глюкоза, която също произвеждаме в нашия циклотрон, но за жалост простатата и още няколко туморни локализации не могат да бъдат диагностицирани с този радиофармацевтик, нито пък техните метастази“, обясни началникът на Клиниката по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Александровска“ доц. д-р Валерия Хаджийска.

Пациентът е изпратен за диагностика в център в Мюнхен, където използват нов изотоп – галий 68. „И се оказа, че аз имам 8 метастази в гръбначния стълб“, споделя д-р Малинов.

Като виждат разсейките, лекарите вече могат да предложат лечение. И то е иновативно. Медикаментът съдържа радий 223, който се натрупва само в костните метастази и облъчва клетките отвътре.

„Малки алфа частички, които действат много селективно имат нисък пробег в останалите тъкани, поради което страничните ефекти за останалите органи са минимални. А пък ефектът за метастазите в костите изключително е голям“, коментира доц. Хаджийска. По думите й резултатът е поразителен – контролното изследване ясно показва, че пациентът вече няма и една клетка останала от метастазите.

В циклотрона на „Александровска“ болница може да се произвежда изотопът за диагностика. Лекарството обаче е много скъпо и все още нито касата, нито здравното министерство го финансират.

Източник: skener.news

редактор

Recent Posts

Славия и Арда се занулиха на Овча Купел

"Белите" вече са без шансове за седмото място...

30 минути ago

Возим се на влак по нови цени от утре

Скокът на някои от билетите е 20%...

46 минути ago

Почина депутатът от ПП-ДБ Петя Ставрева

Тя бе председател на ПП "Обединени земеделци"...

47 минути ago

Великденското завръщане: Тежък трафик по магистралите с леки инциденти

Няколко леки катастрофи има на АМ "Тракия"...

един час ago

Кой ще победи на 100 м – Мбапе или Юсейн Болт?

Спринтьорът хвърли ръкавицата към футболиста на ПСЖ...

2 часа ago

Кой доносник, кой борец… Петков семейно на плажа Корал

Направи и няколко намека по последния скандал...

2 часа ago
image0 (9K)