Здраве

Звукът променя активността на гените

Звуковият сигнал влияе на експресията на определени „механочувствителни“ гени. Това са открили японски учени. Нещо повече, ефектите от звука се различават в зависимост от типа клетки, а някои не проявяват никаква чувствителност.

[ad id=“263680″]

Клетките са фундаментални единици на живия организъм, „оборудвани“ с различни системи за разпознаване стимулите на околната среда. Освен химичните сигнали, те могат да реагират на налягането, гравитацията, температурата и светлината. Клетките на очите например, са „специализирани“ в обработка на светлината. Върху такива специализирани клетки било проведено изследването на японските учени, независимо от това, че звукът е най-важната и повсеместна екологична информация, която получаваме.

Екип на Висшето училище по биотехнологии към Университета в Киото провел серия от експерименти, подлагайки различните типове клетки на въздействието на различни типове аудиовълни, регистрирайки активността в експресията на гените.

[ad id=“218548″]

Авторите се съсредоточили върху гените, които реагират на физическите дразнители. Един от тях, например, участва във формирането на костната тъкан – неговата експресия се усилва при ултразвукови импулси с ниска интензивност. Други гени били свързани със заздравяването на рани и т.н.

[ad id=“218001″]

Реакцията на гените към звуците зависела от продължителността на въздействие, нивото, децибелите и формата на вълните на звуковите сигнали. При това аудиостимулацията предизвиквала съвършено различни реакции в различните прицелни гени. Резултатите показали още, че такива стимули влияят на клетките различно, в зависимост от типа клетки и техните стадии на развитие.

Получените данни говорят също за това, че в такова явление са задействани като минимум два механизма – контрол на транскрипцията и разграждане на РНК, като и двата контролират количеството протеини в клетката.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Демерджиев: Няма политическа воля в МВР за борба с купуването на гласове

Министерството можело да противодейства на изборните нарушения...

39 секунди ago

Идеи за френски маникюр – от флорални до по-смели дизайни

Как да лакирате ноктите си през до края на пролетта...

56 минути ago

Перфектната рутинна грижа за сухата кожа

Какво съветват дерматолозите...

57 минути ago

Роберта Хаджийска и Камелия Желязкова са шампионки по бокс в Сърбия

  Роберта Хаджийска и Камелия Желязкова спечелиха златни медали от международния турнир Купата на Нациите…

един час ago

Даяна Стойчева от Берое спечели сребро на международен турнир по борба

Двама състезатели на СКБ "Берое" представиха националния отбор по борба за възраст кадети и кадетки…

2 часа ago
image0 (9K)