Звученето на цигулките Страдивариус- развенчан от учените мит

Митът за звученето на легендарните цигулки на майстора лютиер, Антонио Страдивари е развенчан. Група американски и френски учени са провели изследване, в рамките на което били тествани три цигулки Страдивариус и три нови музикални инструмента, чиято възраст не надвишава 10 години. Научните експерименти са проведени с участието на 137 души, разделени в две зали – в Париж и Ню Йорк. Звученето на цигулките се оценявало с оркестър и при солови изпълнения, съобщава АФП, цитирана от БТА.

[ad id=“225664″]

В хода на изследването както опитните, така и неопитните слушатели в Париж и Ню Йорк масово отдали предпочитанията си на новите инструменти. Цигуларите, които получавали своите цигулки на сляпо, за да не разберат за произхода им, също направили избор в полза на съвременните музикални инструменти, макар и с малък превес.

[ad id=“263680″]

В света има запазени около 650 музикални инструмента, изготвени приживе в работилницата на Страдивари. От тях 512 е броят на цигулките. Според специалистите, за целия си живот известният лютиер е измайсторил около 1100 инструмента, като повечето от тях са били цигулки. Днес, цената на инструмент, някога изработен от майстора, достига десетки милиони долара.

Източник: dir.bg


image0 (9K)