Здравето на Алексей Навални се е влошило в затвора

Адвокатите на руския опозиционер Алексей Навални – Олга Михайлова и Вадим Кобзев, съобщиха пред медиите, че от миналата седмица той има много силни болки в гърба. „Кракът му блокира и той не може да стъпва на него, а е получил само две таблетки ибупрофен“, зявиха те.

Администрацията изправителната колония (ИК-2) в град Покров, в която се намира Навални вчера е отказала да ги пусне при него, като е обяснила отказа с „режимни мероприятия“. След това вече са ги отпратили, защото работното време в колонията било приключило.

Лекарите в ИК-2 са преценили състоянието на руския опозиционер Алексей Навални като „удовлетворително“, съобщи малко по-късно днес пресслужбата на управлението Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) във Владимирска област.

„На 24 март, по искане на осъдени, в учрежденията на ФСИН във Владимирска област се проведоха медицински изследвания, в т.ч. и на осъдения Навални. Според резултатите, неговото здравосолвно състояние се оценява като стабилно, удовлетворително“, пише в съобщението.

Близкият приятел и съратник на Навални – Владимир Волков обаче не вярва на изявлението от ФСИН. „Превеждам от ченгеджийски на руски: Както и предполагахме, Навални е в болница, затова вчера адвокатите не бяха пуснати при него. С него става нещо много лошо“, написа той в „Туитър“.

Същевременно културни дейци, правозащитници и журналисти в Русия написаха писмо до директора на ФСИН – Калашников, генералния прокурор – Краснов, и пълномощника по правата на човека – Москалкова.

Те изтъкват, че на 24 март адвокатите на Навални не са били допуснати при него, като са били държани цял ден пред портала на ИК-2, а накрая са им казали, че работният ден в колонията е изтекъл. Припомня се, че опозиционерът лежа в германска слиника след опит за отравяне и „към момента на връщането му в Русия рехабилитацията му не бе приключила“.

„Очевидно, че във връзка с държането му под стража той не получава никаква сериозна медикаментозна помощ. Отчитайки получената информация, имаме сериозни основания да се опасяваме за неговото здраве и живот“, пише в обръщението.

Авторите също така настояват да се обърне внимание на това, че Навални е признат за „склонен към бягство и затова служителите в ИК-2 нощем на всеки час проверяват не е ли избягал. „По закон на всеки арестант под стража трябва да се осигури 8-часов непрекъснат сън – изтъкват обществениците. – Такава пракитка в ИК-2 не само нарушава законовото право на осъдения, но и е психологически натиск, който води до влошаване на здравето му и запаха за живота. Молим да бъде свален от Навални този статут, с което да се прекрати тежкият психологически и физически тормоз“.

Авторите изтъкват, че всеки адвокат има право на безпрепятствен достъп до своя подзащитен и питат на какво основание защитниците на Навални не се допускат при него.

РАЗВИТИЕ

Днес адвокатката на Навални – Олга Михайлова, все пак е била допусната да го посети в изправителната колония. След това тя разказа, че той е „в крайно неблагоприятно състояние“.

Тя добави, че Навални страда от силни болки вече 4 седмици, но досега е забранявал на близките си това да бъде съобщавано.

„Здравословнотому състояние, според мен, е крайно неблагоприятно, доколкото той изпитва силни болки в гърба и в десния крак. Коляното му блокира и кракът е недееспособен, т.е. единият му крак на практика не функционира – той не може нито да приседне на него, нето нищо. Дусният му крак е в ужасно състояние“, каза още Михайлова.

Тя добави, че на Навални дават ибупрофен на таблетки и като мазило. Правен му е мидицински преглед, но не са съобщили диагнозата.

„Сега“

 

 


image0 (9K)