Здравко Попов: Милитаризирането на конфликта с Беларус е риск

Кой организира мигрантската криза по границите на Беларус? Ще се стигне ли до военна ескалация?

„Аз мисля,че най-необяснимото нещо е маршрута. Те са пуснати да минат през летищата и да стигнат до полско- беларуската граница. Това също е някак си странно. Как се е получило така и защо те не са спрени на влизане в Беларус?“. Това коментира за предаването „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria ON AIR дипломатът Здравко Попов.

„Милитаризирането на този конфликт е голямата опасност и големият риск, който е свързан с Европа и със света, защото понякога от такива – на пръв поглед доста малки локални конфликти, възникват доста големи сблъсъци, които много трудно могат след това да се контролират и да се успокояват“, каза Здравко Попов и уточни:

„Имаме силна милитаризация, със струпване на въоръжени сили. Това не е обикновена гранична полиция, не са само граничари, не са само вътрешни войски, които са упълномощени да се занимават със сигурността по границите на държавите, а са въвлечени, ето от страна на Полша – редовна войска, с танкове включително. От друга страна Беларус заплашва Полша, че ще повика Русия, а Русия вече изпрати стратегически бомбардировачи на територията на Беларус като своеобразен повик за пазенето на тези съюзни граници, както те ги наричат.

Очевидно е, че Беларус и Русия имат някакво споразумение за сътрудничество в подобен тип конфликти, засягащи безопасността и сигурността на страните“, подчерта Здравко Попов.

Цялото интервю гледайте в предаването „Брюксел 1“ в събота, от 17.30 часа!

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)