Здраве

Здравните власти обявиха кога ще настъпи пик на грипните заболявания

През следващите няколко седмици броят на болните от грип постепено ще се увеличава. Очакванията на здравните власти са през януари и началото на февруари да настъпи и пик на грипните заболявания.

Вече са доказани 3 случая на грипен вируса A(H1N1) и един на грипен вирус A(H3N2), съобщиха от Министерството на здравеопазването. В седмицата  от 26 ноември до 3 декември общата заболяемост е 118,3 души на 10 000.

Характерно за грипа е внезапно втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни.

Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Честото миене на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване.

Най-честите усложнения при грипа са остри вирусни бронхопневмонии, трудни за диагностика и за лечение, както и синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания.

Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно, припомнят от Министерството на здравеопазването.

Пламен Пенчев

Share
Published by
Пламен Пенчев

Recent Posts

Реал Мадрид е цар на Испания за 36-ти път

Барселона загуби от Жирона с 4:2...

5 часа ago

Убиха 41-годишен мъж в Солун

Полицията издирва трима души...

5 часа ago

Проф. Иво Петров: Изживяваме един катаклизъм, от който не знам дали ще се измъкнем

Според него страната ни не върви в правилната посока...

7 часа ago

Реал Мадрид надви Кадис с 3:0, все по-близо е до титлата

"Белият балет" чака издънка от Барселона...

7 часа ago

Църквата в навечерието на Възкресение: Светлината и животът тържествуват властно

Врачанският митрполит Григорий отправи синодално пасхално послание...

7 часа ago
image0 (9K)